Aktuellt på Lingården

2024-03-06

 

***Nu är det dags igen!***

 

Vårens alternativa tävling på Lingården! 

Alla är välkomna- både du som har egen häst och du som är ridskoleelev. 

Vi rider och tävlar för att det är roligt, varmt välkommen till en härlig dag :) 

 

Här ligger en inbjudan:

 

Inbjudan till Alternativ tävling den 6 april
VÄLKOMMEN TILL LINGÅRDENS ALTERNATIVA TÄ
Microsoft Word-dokument 16.7 KB

NYHET FÖR 2024 

För dig som behöver inspiration eller ett bollplank, flera övningar till din övningsbank eller hjälp att utbilda/rida in din häst. 

Helt individuell coachning. 

Inspiration, coachning och övningar
Inspiration och instruktion 2024.docx
Microsoft Word-dokument 65.2 KB

2024- 02-15 

Hej alla! 

Vecka 9 är det dags för terminens teorivecka :) 

Här finns alla föreläsningar som ni kan gå på, och som elev på ridskolan kan du gå på hur många du vill- kostnadsfritt! 

Om du inte är inskriven i ridskolan och vill dalta i föreläsningar går det också jättebra, alla utom torsdagsföreläsningen kostar då 100 kr/ st och torsdagens föreläsning kostar 150 kr. 

All föreläsningar inkluderar fika :) 

 

Anmälan till Emma, Petra eller Marie. 

 

TEORI- VECKA 2024 VÅRTERMINEN
Teorivecka vårterminen 2024.docx
Microsoft Word-dokument 100.1 KB

2024-01-24

 

Nästa vecka börjar ridskolan- äntligen! Både vi och hästarna är laddade för att börja jobba ordentligt igen. 

**** Det finns ett par lediga platser för barn*****

 

Denna veckan är Petra i Linköping och går Ridledarutbildningen genom Svenska Islandshästförbundet. Hon kommer hem med massa ny inspiration till sina grupper :)

 

 

 

I helgen som var åkte vi (jag, Maria och Petra) till Flyinge och kollade på en mycket bra clinic med Julio Borba, Nils Christian Larsen och Olil Amble. Den röda tråden var tydlig och man fick se hur de jobbar med sina hästar från grunden till tävlingshäst. Många bra budskap som är ytterst viktiga tycker jag: 

 

" Ride when you need, enjoy while you can"

Påverka hästen när det behövs- sitt mjukt stilla resten av tiden. Tjata inte. 

 

"All kind of exercises are tools. On the moment the tool does its job, put it back in its box"

Åter igen- tjata inte sönder en övning eller en rörelse.

 

"When energy is building tension, get rid of it"

Spänning och tonus.... det gäller att märka skillnaden på begreppen och känns skillnaden. Alltför ofta ser jag spända hästar och vi vill inte ha spänning i hästen. 

 

"Ride the horse you ride today, not the horse you rode yesterday"

Jobba med den häst du har idag. Dagarna är olika för dem, precis som för oss! 

 

På denna clinic fick vi se yngre islandshästar, äldre och vana tävlingshästar samt en spansk häst och ett danskt halvblod. De tränades alla enligt samma system- en häst är en häst. 

En mycket givande clinic i härlig miljö (på Flyinge) och med mycket bra ryttare! Härligt att se avspända, bäriga, mjuka och följsamma hästar! 

 

 

 

Mycket bilåkning blev det i helgen. Innan vi åkte tur och retur till Skåne så körde jag och Daniel upp Sól till Fredrik för inridning. Fredrik bor utanför Flen så det tog 4.5 timmar med hästsläpet. Sól var otroligt duktig! Rörde sig nästan inte alls. Mycket bra för att vara första resan! 

Jag har insett att jag inte läker så fort som jag tänkte mig... Så det är bra att man kan ta hjälp med unghästarna :)

 

 

2024-01-01

 

God fortsättning önskar vi er! Hoppas att jul- och nyårshelgerna varit bra. 

Nu drar nya året igång med full fart! 

Dagskurserna är släppta, ligger under fliken "kurser" och "dagskurs". Dessa kurser är väldigt populära, det finns fåtal platser kvar i vår. Man rider två pass- ett före lunch och ett efter lunch. Ta med din egen häst eller låna en välutbildad häst här av oss. Man rider två och två- så det är helt individuell undervisning. 

 

Året som gått kan sammanfattas som händelserikt och lite tuffare än vanligt, men samtidigt mycket bra! 

I januari var det ganska lugnt- jag hade precis köpt Tolli och han acklimatiserade sig i flocken och i hanteringen. Fredrik var här i slutet av månaden och höll kurs, och ridskolan satte igång som vanligt vecka fem. 

Februari var en vintrig månad och ganska lugn. Vi hade sadelinpassning till Tolli bland andra och jag var nere i Skåne på kurs för Toti Eymundsson- något jag inte gjort på åratal! Det var väldigt givande- men det var i denhär svängen som jag insåg att något var riktigt fel med min kropp. Att rida gjorde vansinnigt ont i höfter och ljumskar och jag klarade med nöd och näppe av kursen. 

 

Mars var en mycket tung månad. Tjabo blev plötsligt sämre och jag valde att ta bort min fina fina bästa vän sedan 13 år. 

Jag och Daniel åkte på en resa till Berlin i slutet av månaden och det var kul att få lite miljöombyte. 

I April höll vi en uteritt med lunch i strålande vårväder.

Vi köpte grannfastigheten tillika Daniels barndomshem i april också, på denna gård har alla våra unghästar vuxit upp genom åren. I slutet av månaden passade vi på att förlova oss :)

I april, maj och juni följde massa jobb på nya gården- vi målade, röjde taggtråd och sly, bytte tak på en ekonomibyggnad, det dikades och grusades och mycket mer. Framförallt var det Daniel och Arvid som spenderade varje ledig minut på Götaregården. 

 

Jag, Maria och Helen Helgesson (Helen är osteopat på människa och häst och jobbar här regelbundet var sjätte vecka) åkte åter till skåne, men denna gång för att delta i clinic med Gillian Higgins- Horses inside out. Väldigt intressant, lärorik och motiverande föreläsning! 

Jag och Daniel hann även med en resa "hem" till Orsa under maj. 

I slutet av maj sökte jag hjälp för min smärta, och det visade sig vara två stressfrakturer i bäckenet (sakrum) och jag fick restriktioner "sitta stilla" "inte stå eller gå" "inte rida"..... Det var bara att göra som läkaren sa. 

Tack vare familjen och Maria som jobbar heltid klarar vi av stalljobbet bra. Lite lättare var det såklart i somras- men det funkar även nu på vintern. 7 månader har gått och jag hoppas att det vänder snart och att läkaren kan sätta igång mig hos sjukgymnast från och med januari och de nya mr- bilderna. 

I juni och juli var det många ridläger på gång- jätteroligt! 

 

Min uppfödning Lif från Varvsberget visades igen av Fredrik och det gick riktigt bra, så bra att de tog sig vidare till Avels - SM!! Fantastiskt roligt! Här landade de på en andra plats i Lifs åldergrupp! Jag är en mycket stolt uppfödare- men valde att sälja henne till Fredrik och Madeleine som kan förvalta henne bättre än jag kan (som inte ens kan rida i nuläget). 

Under sommaren avlöste lägren och kurserna varandra- lite ledigt fick vi  till här och där- men mest var vi hemma för att fortsätta jobba med Götaregården. Och för att vi trivs hemma :)

 

Sommaren tog med sig lite trista dagar. Freyja och Perla fick fång. Perla svarade tyvärr inte på medicinen alls och det var hennes andra fånganfall så hennes matte beslutade- i samråd med veterinär- att avliva henne. Freyjas fånganfall var väldigt kraftigt. Stor rotation och hovbenssänkning. Ingen vidare prognos. Men hon repar sig sakta men säkert och är nu ute i sjukhage dygnet runt. Min unghingst Viljar fick anaplsmos, från fästing. Givetsvis precis över midsommar- och dyra veterinärkostnader att ta ut veterinären varje dags för antibiotikabehandling. Men han är fullt frisk nu och det är vi tacksamma för! 

Två ston satsade jag på i avel- Dis och Flipa. Många resor till seminstation blev det- och ingen tog sig tyvärr denna sommar. 

Och när vi ändå höll på med mycket veterinärkostnader passade såklart Djarfur på (vem annars?) att få lymfangit. Jag var lite less på hästsommaren 2023 och hoppas att det blir lugnare nästa sommar :)

Hösten har rullat på- kurser för Fredrik, projekt på gården såsom nytt foderbord, kommunikationsträning i ridhuset, ridskolan, kurser och läger, och två nya hästar i gänget. Vildur kom hit i augusti och Áróra i oktober. 

I oktober blev Cornelia allvarligt sjuk och många veckor var Daniel med henne på sjukhus- både i Skövde och i Göteborg. Som TUR är blev hon bättre och kommer att bli helt frisk :) I januari får hon gå tillbaka till skolan igen. 

Hösten har bestått av en stor del undervisning både borta och hemma. Det är bra- för jag kan ju undervisa sittandes :) 

Året slutade med en mycket stor förlust- min Skari. Han skulle in till klinik för att operera tungan som han skadat. Men det visade sig att han hade tumörer i skapet. Så himla tråkigt, i över 20 år hade vi följts åt. En riktig stomme i verksamheten. 

 

Så nu hoppar vi vidare in i 2024 och hoppas att det året kommer att vara lugnare :)

 

 

2023-12-18

 

Ridskoleterminen är nu slut för detta år, och varje år/termin blir jag förvånad över hur fort 17 veckor går. 

 

 

Vi avslutar med ***JULAVSLUTNING***torsdag den 21/12 mellan kl 18-20. Då är det den sedvanliga minijulmarknaden på stallplanen, tipspromenad runt gården och lotteri. Ca 19.15 är det dags att bege sig till ridhuset, där lektionshästarna och deras medryttare, samt en gel del inackorderingar visar upp sig i en fartfylld tomtekadrilj! Denna kadrilj bjuder alltid på godisregn efteråt för alla barn- och dragning av lotteriet :)

Varmt välkomna hälsar vi er! 

 

 

 

 

 

 

Förra veckan var en vecka med stor sorg här på gården då min hjärtehäst Skari hastigt och oväntat dog. Det är ett stort tomrum efter honom, och jag vet att många känner stor saknad precis som vi gör. Han var en favorit med sitt fina mjuka sätt och sina exceptionellt bra ridegenskaper.

När hästarna varit med mig så många år (jag och Skari träffades första gången när han var föl, i sept-99) blir det tungt att gå vidare. Jag är tacksam över de år vi fick tillsammans (många år jag vet- få förunnat) och jag är också tacksam över att det står många fina hästar/ individer i hagarna som behöver tillsyn, foder, motion och klappar. Det motiverar mig att fortsätta när de gamla hjältarna förvinner. 

 

Jag har skrivit en lite text om honom i fliken "hästar vi minns". Delar med mig en favoritbild här som Therese Eriksson på "Farmphoto" tog i höstas. Älskar denna bild 

 

 

2023-10-31

Väldigt länge sedan jag skrev någon "riktig" uppdatering nu. 

Här har hösten gått förbi i ett rasande tempo. Ridskolan är i full gång- men terminen börjar ta slut. Redan?? Är du intresserad av plats inför nästa termin så kontakta mig för att ställa dig i kön. 

 

Inga av våra ston blev dräktiga i sommar- himla otur! Men bra ändå för de fyller sina platser fint i verksamheten, Dis och Flipa. Vildur är ny i gänget för denna terminen. Han är en rejäl valack efter Gustur på 13 år. En klippa som har en mycket trevlig karaktär (och tölt!). 

 

Igår anlände ett nytt sto till gården Áróra. Mer info om dessa hästar kommer strax här på på hemsidan. 

 

Nu går det fint att boka sig på Adventsritterna för 2023! Vi rider ut kl 10,00 och beräknas vara hemma kl 12,00. Vi stannar för adventsfika i skogen- hembakt, glögg och varm choklad. 

Pris: 650 kr, ridvana krävs. 

Välkomna! :)

2023-08-15

Denna veckan har äntligen terminen dragit igång igen! Både vi instruktörer och hästarna är mycket nöjda över detta och hälsar er alla varmt välkomna tillbaka efter sommarens uppehåll! 

 

Teoriveckan denna termin är inbokad v 39- då kan man gå på vilka och hur många föreläsningar man vill. Det ingår i ridskoleavgiften. Varje kväll går det minst två, ibland tre olika föreläsningar/ clinics. Schema kommer inom kort. 

 

Läktarloppisen är igång! På läktaren kan du lägga de ridkläder/hästsaker du vill sälja. Mer information här: 

2023-08-07

Under v 30 och 31 har vi haft lite ledigt här på gården. Vi har haft besök och vi har varit på spa. Skönt att ha det ledigt, men också väldigt skönt att sätta igång verksamheten igen! Idag regnar det som sjutton- och det ska fortsätta fram till onsdag. Denna vecka är förberedande inför terminsstart om en vecka! Vi städar lite extra (sarg och ridhus ska tex få sig en uppfräschning) och vi ser igenom all utrustning- både sadlar, träns och täcken. 

Höstens datum för dagskurser släpptes under morgonen idag. Det finns fortfarande ett par platser kvar på varje datum. Mer presentation av dagskurs hittar du till vänster under "kurser" och "dagskurs" 

24 september

14 oktober

22 oktober

5 november

19 november

2 december 

2023- 07-16

Sommarens högtrycksveckor har precis passerats för oss på Lingården. Tre barn- och ungdomsläger med olika längd på har genomförts och 4 dagar Dagskurs special med olika inriktningar. Det är så roligt att se barn, ungdomar och vuxna hänga tillsammans runt hästarna för att  umgås, skapa nya kontakter och lära sig mer om häst. Dessa veckor har vi haft markarbete, uteritter, privatlektioner, hopplektioner, temadagar med Tölt, markarbete, samling och lösgörande arbete. 

 

Nu sitter jag i höstplaneringen, och här kommer ett par roliga nyheter. Förutom ridskola, privatlektioner och dagskurser så har vi en Vägtölt på gång samt en kurs på tre tillfällen med kommunikation och kontaktövningar för dig och din häst. 

 

Läs mera om respektive aktivitet under "hösten 2023 på Lingården" uppe till vänster. 

2023-06-15 

 

Sommaren är verkligen här! Idag är det skolavslutning och student för många- stort grattis till er! 

 

Här på gården är det också full sommar med kvälls- och morgonritter, privatlektioner och specialkurser. Nästa vecka börjar ridlägren - det ska bli himla roligt! 

 

Jag (Emma) har efter lång tid med smärtor i rygg och höfter tagit tag i detta och gått till sjukvården. Diagnos: 2 stressfrakturer i bäckenet. Prognos: blir helt återställd men får inte gå eller stå. Sjukskriven deltid, men klarar undervisningen galant och det är väldigt bra. Jag sitter ner på en kontorsstol. Maria jobbar heltid och Petra deltid och eftersom vi har den turen i oturen att detta händer nu, under betessäsong, går det riktigt bra. Familjen och inackorderingarna hjälper också till mycket, tacksam för det. 

Jag hittar lösningar genom tex att köra fyrhjulingen ut till hästarna och även som motionsform för de hästar som jag annars rider mycket. Petra och Elin håller igång Gustur över sommaren, de kommer oftast hem med ett stort leende på läpparna. Han är fantastisk,  Gustur. 

 

Just nu pågår planering av höstens termin på ridskolan. Om du är intresserad av plats så kontakta mig via sms eller mail. 

Vi planerar även andra aktiviteter som tex "Teknikträning och kommunikation" (liknande trecens hinderteknik- att rida igenom slalom, labyrint mm) och Vägtölt (tävling på väg). Snart släpps även höstens dagskurser. 

 

Det finns fortfarande ett par tider kvar för privatlektioner i sommar. Är du intresserad så kontakta Emma på tfn 0708-638272 

 

 

 ****NYHET****

I sommar erbjuder vi morgonritter. Passa på att starta dagen på bästa sätt- på hästryggen! Vi rider iväg kl 8,15 och är ute i ca 45 minuter. Efter uteritten äter vi frukost tillsammans. 

Pris: 450 kr inkl frukost. 

 

Vi erbjuder även privatlektioner i sommar på morgonen, innan värmen kommer. Kombinera gärna en lektion med frukost efter eller innan. En tid att umgås, följa andra ekipages undervisning eller bara koppla av innan dagen drar igång med utflykter eller jobb. 

Att rida privatlektion innebär att du får möjlighet att träna på det just du behöver/ vill träna på. 

Ensam 30 minuter  470 kr (egen häst 450 kr)

Rid med en kompis (2 eller 3 i grupp) 45 min  350 kr pp (300 kr egen häst) 

Frukost 50 kr pp 

 

Datum för undervisning och uteritter är  13 & 19 juni, 11,12,17 &18 juli 

Tider för undervisning från kl 8,00- 10,00 (bokas via Emma på sms 0708-638272)

Sommar på Lingården! 

Varmt välkomna till oss i sommar, nu ligger alla läger ute samt alla Dagskurser Special. Du kan läsa om lägren i filken "Ridläger" och Dagskurserna med speciellt tema under "Kurser" 

 

Det finns platser kvar på de flest läger- en del läger börjar bli fulla dock så passa på att boka till Emma på tfn 0708-638272 (sms lättast) 

 

Välkomna till oss i sommar 

2023-03-11

 

På gång på påsklovet! Käpphästdag, tävling och träning! Läs mer i filen nedan.

Käpphästtävling påsk 2023.docx
Microsoft Word-dokument 925.2 KB

2023-03-07

 

Idag har vi snöstorm här på gården, och jag antar det är storm på många ställen i Sverige idag. 

Ridskolan ställdes in pga dåligt väglag, men vi tar igen denna tisdag på påsklovet i stället. 

Våra hästar trivs bra i detta väder, de har en fantastisk päls som skyddar dem fint mot snön och kylan. Värmen reglerar vi med lite extra foder en dag som idag. 

 

På bilen ser ni Perlas isolerade rumpa :)

De två senaste helgerna har gått i utbildningens tecken för både Emma, Maria och Petra. Förra helgen var Emma på kurs i Flyinge för Toti Eymundsson. Gustur var med och det var väldigt bra träning- ny inspiration och roligt att gå kurs och åka på road trip :)

 

I helgen som var åkte Maria och Petra på takt och gångartskurs i Uddevalla. Kursen anordnades av Svenska Islandshästförbundet. Bra med ny kunskap, takt och gångarter är svårt, men så roligt! 

Under veckan som var- vecka nio- var det teorivecka som ordnas en gång varje termin. Mång kom på föreläsningar och clinics. Kul tycker vi som också tycker att det är väldigt väldigt viktigt med teori - att lära sig häst är ju inte bara att sitta på hästryggen. 

 

Daniel har köpt en ny "leksak" i form av en flismaskin, en perfekt leksak måste jag säja! Vi kommer att ha massor med sly som ska flisas under våren när vi ska börja röja! 

2023-02-15

 

Ridskoleterminen är nu helt igång och vi tycker att det är väldigt roligt- både vi som jobbar och hästarna. Ett par nya grupper har startat och som det ser ut just nu är alla grupper fullbokade. Är du intresserad av höstterminen så går det bra att maila eller smsa Emma och ställa sig på kö. 

 

Vecka nio är det dags för terminens teorivecka. Ni som är inskrivna i ridskolan får gå kostnadsfritt på alla föreläsningar under veckan- utom onsdagen som kostar 50 kr. Är du inte inskriven i ridskolan får du givetvis komma med på föreläsningar ändå- men till en kostnad av 150 kr/kväll (utom onsdagen som är 200 kr).

 

Här nedan kan du se schemat: 

Teorivecka vårterminen 2023.docx
Microsoft Word-dokument 99.4 KB

2023-01-04

 

Hoppas att ni alla haft en bra start på 2023! Här vräker snön ner idag och vi har fått ställa in kvällens undervisning på grund av det farliga väglaget. Hästarna däremot gillar detta, de har en tjock päls och håller sig varma. De busar och leker mycket när snön yr. Även Tjabo och Jack älskar snö (det är ju liksom vatten en favorit hos labradorer.... ;)). 

 

Idag har datumen för dagskurserna släppts- på 30 minuter var 66 platser av 70 fyllda! Fantastiskt kul!  Det finns fortfarande platser lediga på februarikursen om någon känner sig manad.... Annars går det bra att ställa sig på reservlistan med god chans att få plats. 

 

Vi laddar också upp inför vårens uteritter med olika teman, läs mer under fliken "uteritter", mycket nytt på gång! 

 

Vi har börjat att sätta igång nya hästen Tolli lite. Han har fått spendera sina första veckor här på Lingården tillsammans med flocken men nu har vi longerat ett par dagar och i slutet av veckan ska vi börja rida igång honom. 

 

För dig som är intresserad av plats i ridskolan till våren finn ett par ströplatser kvar inför vt- 23. Se under fliken "lektionsridning" och "ridskola". Vår ridskola passar alla- från den mycket vana ryttaren till nybörjaren. Hästarna är högt skolade och välbalanserade både fysiskt och psykiskt. Varmt välkomna att kontakta Emma via mail eller sms. 

2022-12-27

 

2022 går mot sitt slut och det har verkligen varit ett händelserikt år! Till exempel har tre nya hästar har köpts in; Jódis, Beyla och nyligen Tolli (står om honom längre ner i texten). Silje fick ett vackert hingstföl i maj (Viljar, e: Midas fra Kaldbak) och Lif är totalbedömd men vi satsar vidare på henne och hon är kvar i träning hos Fredrik Rydström. Fredrik har varit här regelbundet som gästinstruktör- och fortsätter att komma hit under 2023 också. 

Under våren slutade Klara som kom in på den utbildningen hon ville gå på, och Petra Larsson tog över hennes grupper och undervisning. Petra jobbar nu 50 % och håller alla barnlektioner. 

Tyvärr fick vi också ta farväl av en kär vän i ridskolan i år- Yradis. Yradis fick kraftig fång (trots bra hull och fullt igång i kondition, samt inget bete)i juli och hon kämpade i fyra månader på stall innan vi fick ge upp. Baksidan med djurägandet - lika sorgligt varje gång. 

Det har varit full fart på ridskolan, med kurser, med läger och uteritter under 2022, men vi kommer att ge er fler roliga aktiviteter 2023! 

 

Under vårterminen kommer flera grupper att startas- jag vet att ni väntar med spänning på vart det finns plats och när de grupper för barn kommer att vara. Jag jobbar på för fullt med planeringen och tänker mig att släppa alla lediga tider och platser under morgondagen. 

 

Vi kommer att erbjuda olika tematurer under våren. De kommer att variera i längd och varje månad erbjuds en ny "tematur" . Eget inlägg kommer längre fram, håll utkik!

 

Dagskurserna fortsätter såklart precis som vanligt och vårens kurser släpps under januari. Även Dagskurser med Speciell inriktning kommer! 

 

Gustur tar emot ston som vanligt på Lingården under 2023. 

 

Ett stort projekt är på G under våren- jag berättar så fort det är iland! 

 

Ok..... så vem är den nya fina hästen då? Han heter Tolli från Rössberga, han är född och uppvuxen och har bott hela sitt liv på Rössberga- där han under många år deltagit i undervisningen med sin ryttare och ägare Ida. Pga av studier kunde inte Ida ha honom kvar och jag fick det stora förtroendet att köpa honom. Han är 12 år och just nu acklimatiserar han sig i flocken och på gården. 

 

2022-12-09

 

En vecka kvar på höstterminen och vi har full rulle på planeringen inför vårterminen. Vill du som elev på ridskolan säja upp din plats eller har du önskemål om att byta dag/ tid så kontakta Emma skriftligen innan den 16 december. 

 

Nu har vi åter igen möjlighet att öppna upp flera barngrupper, både för nybörjare och för dem med lite mer vana. 

Vi börjar jullovet med tre prova- på tillfällen. All information om dessa finns under fliken "Jullov 2022" där ni också kan se vart det fortfarande finns plats. Bokning sker till Emma på sms eller tfn 0708-638272 

 

Vill du ställa dig på kö till ridskolan inför vårterminen? kontakta Emma, det kommer att finnas platser för både vuxna och barn. Vi öppnar nya barngrupper och det finns fåtal vuxenplatser lediga inför nästa termin. 

 

På dagarna jobbar vi på som vanligt med både planering, hästskötsel och undervisning. Härligt nu med lite snö och kyla- det blir ljust och rent, men det innebär också lite mer arbete med foder och vatten till hästarna. De allra flesta hagarna har elvärmda vattenkoppar- men inte riktigt alla. 

Hästarna är pigga och i mycket god form inför jullovet och det känns bra! Nu går de på vila i olika perioder vilket gör att verksamheten inte behöver stänga igen alls under dec- feb. 

 

 

2022-11-21

 

Passa på och rid med oss ut i skogen på adventsritt nu på söndag den 27/11. Vi är ute i ca 2 timmar och det bjuds på gofika. Vi rider ut kl 10 och beräknar vara tillbaka ca kl 12. Platser finns kvar. Pris 650 kr. Skicka din anmälan via sms till Emma på tel. 0708-638272. 

 

Tiden galopperar i rasande fart och det är nu endast 4 ggr kvar på terminen på ridskolan. Vill du säga upp din plats eller önskan om byte av grupp hör av till Emma senast vecka 50.

 

I helgen var det årets näst sista dagskurs. Tider för dagskurser för vår -23 kommer att släppas i början av nästa år. Håll utkik på Facebook, Emmas islandshästar. 

 

Jullovsaktiviteter kommer att anordnas för barn/ungdom. Informationen finns under fliken Jullov 2022.

 

Perla som fick förstoppningskolik för ett par veckor sedan är helt återställd och mår väldigt bra igen. Förra veckan gick vi dagliga promenader med henne och nu, dom sista dagarna har hon även börjat gå med på några  lektioner. 

 

 

2022-11-11

 

Förra veckan var det höstlov och vi hade en höstlovsdag för barn/ungdom här på Lingården. De hade en ridlektion på förmiddagen och en lektion med hästagility på eftermiddagen. Hästagility är både roligt och lärorikt, att lära sig manövrera hästen från marken, tolka signaler och kommunicera med hästen. 

 

I helgen var Emma och Gustur i St Levene och red kurs för Birgitta Järnåker. För Birgitta rider Emma regelbundet för att utveckla både sig själv och häst.

 

Unghästträningen fortsätter och går framåt. I veckan har Tamlin och Sól introduceras som handhästar. 

 

Vår Perla blev dålig i onsdagskväll, veterinär Sanna Heden kom hit torsdag morgon och kunde konstatera att Perla fått förstoppningskolik. Perla behandlades och ganska snabbt såg vi en förbättring. Idag äter, dricker och bajsar Perla och känns som vanligt igen.

 

 

2022-10-26

 

Nu är tiderna till adventsritterna ute, ligger på hemsidan under fliken Årsplan 2022. Vi är ute i ca 2 timmar och stannar till i skogen där det kommer att bjudas på glögg, varm choklad och hembakt. 

Ridvana krävs. 

Pris: 650 kr

Varmt välkomna med anmälan till Emma via sms 0708-63 82 72. 

 

2022-10-25

 

Sól och Tamlin är hemma på inridning och det går väldigt bra för båda två. Dom tränas på att borstas, få bett i munnen, sadel på ryggen och så småningom även ryttare på ryggen.

 

Viljar som föddes den 11 maj 2022 växer så det knakar. Han har nu fått sin första vaccination och blivit chippad. Han går tillsammans med mamma Silje i unghästflocken. 

 

Snart är det dags för höstlov och vi kommer att ha höstlovsdag för barn och ungdom. Fåtal platser kvar. Läs mer under fliken Höstlov 2022.

 

Fredrik Rydström var här i helgen för undervisning. Gästinstruktörer kommer regelbundet hit till Lingården.

 

Söndag den 16/10 var det konstutställning med ett 10-tal utställare i ridhuset. Det blev en riktigt lyckad dag. Även denna helg var osteopat Helen Helgesson här och behandlade både människa och häst. 

 

På gång.. Det kommer att starta grupper för prova på ridning under terminsuppehållet. Kommer även att starta grupper för er som redan rider här men vill vara igång även på terminsuppehållet. Mer info kommer snart.

 

Yradis fick fång den 4/7, trots behandling och vila blev hon inte bättre och fick somna in den 12/10. Hon lämnar ett stort hål efter sig och saknas av många här på Lingården. 

2022-09-05

 

Terminen är i full gång och det är dags för teoriveckan redan nästa vecka, vecka 37! Som elev på ridskolan får du tillgång till alla föreläsningar du vill gå på hela veckan. 

 

här kommer programmet inför veckan, anmälan till er ridinstruktör. Är du intresserad av att delta i teoriveckan även om du inte är med i ridskolan? Det går jättebra, varje föreläsning kostar 100 kr :) 

Teorivecka höstterminen 2022.docx
Microsoft Word-dokument 98.1 KB

2022-06-07

Nästan tre månader sedan förra uppdateringen av "aktuellt". Det har varit en tuff vår arbetsmässigt för mig (Emma), men det väntar ett par lugnare veckor innan midsommar så ni som inte fått svar på meddelanden, mail och sms kan vänta svar inom kort. Nu hinner jag sätta mig ner på kontoret lite mera och komma ikapp. 

 

Ridskolan slutade förra veckan för terminen. Vi vill tacka alla härliga elever för denna termin och planerar klart inför nästa termin under v 23 och 24. 

 

Så, vad händer nu på Lingården? Gustur har tagit emot många ston till gården denna helg och nu börjar vi kolla stona för brunst och betäckning. 

 

Igår gick den årliga långritten av stapeln. 8 ekipage red ut under 6 timmar. Vi stannade för förmiddagsfika och lång paus för lunch i skogen. 3 mil reds totalt under dagen! Ryttarna hade kanonbra ridväder! 

 

Redan denna vecka börjar kvällsritterna. Det finns ett par platser kvar, så är du intresserad av att följa med på uteritt kontakta Emma på sms på 0708-638272

 

 

2022-03-16

Våren är här och det är fantastiskt bra väder att vara ute och jobba i för oss :) Hästarna trivs som bäst nu innan alla insekter kommer. Villingur sätts igång efter sin knäskada, och Djarfur hålls igång inför den nya operationen den 19 april där de ska operera in ett nät som håller bråcket på plats. Till min stora glädje får han promenadridas under tiden. 

 

Gustur kommer att ta emot ston här hemma på Lingården i sommar som vanligt. Det är fåtal platser kvar, så passa på att boka in honom redan nu. Bokning innan 1 april är dessutom 1000 kr rabatt!

2022-03-02

 

Se hit alla barn och ungdomar! Nu ligger sommarens ridläger ute på hemsidan.  Se alla datum under "Årsplan" och priser under "ridläger" 

 

De läger med speciell inriktning för ungdom och vuxen kommer ut på hemsidan i mars månad. 

 

Ridläger sommaren 2022 för barn och ungd
Microsoft Word-dokument 62.8 KB

2022-02-23

 

Vecka tio är det dags för terminens teorivecka, och här nedan kan ni se vilka föreläsningar/ clinics som kommer. 

 

Det är anmälan till föreläsningarna, det går bra att anmäla sej både till Emma, Klara, Marie och Amanda. 

 

V 10 är det inga ordinarie lektioner utan bara dessa föreläsningar och du som elev på ridskolan går kostnadsfritt på hur många du vill. Ett fantastiskt bra tillfälle att lära sig mer om häst än just ridlektionerna. 

Är du inte med i ridskolan kan du ändå delta i föreläsningarna till en kostnad av 100 kr per föreläsning. 

 

Varmt välkomna! 

Teorivecka vårterminen 2022.docx
Microsoft Word-dokument 16.1 KB

2022-02-21

Snart är det dags för teoriveckan, och i morgon kommer hela programmet ut både på sociala medier (facebook och Instagram) och här på hemsidan. Som vanligt många nyttiga föreläsningar och clinics att delta i. 

 

I dagarna som kommer släpper jag även lägren för i sommar. det kommer finnas något för alla; barn, ungdomar och vuxna. Olika teman på kurser och läger såsom Tölt, Gångarter, ridning i balans. 

 

Nytt för i år är Morgonritter i sommar, mer info kommer inom kort. 

 

Varmt välkomna till en härlig hästsommar på Lingården! 

2022-01-02

 

ÅRET 2021 

När jag på nyårsaftons morgon fodrade alla hästarna funderade jag på året som gått. Det kändes först som ett år som bara passerat utan större händelser, men när jag sedan funderade vidare inser jag att det har gått i ett rasande fort tempo och att det fört med sig både gott och mindre gott. Såsom livet är. 

 

De första halvåret flöt på mycket bra- ridskolan växer, intresset för undervisning och utbildning är oerhört stort och det är så roligt! Parallellt med att ridskolan pågår 17 veckor på vår och höst händer det ju massa annat roligt. Tex kommer Fredrik Rydström hit och undervisar regelbundet. Dagskurserna här hemma för mig är oerhört populära och de platser som släpps säljs oftast inom 30 minuter (!!) och det är ju jätteroligt. Alla lov innehåller läger och kurser, och på sommaren är det även ridläger för vuxna med olika teman. Dessa läger innehåller massa praktik och teori, gemenskap och skratt. riktiga energipåfyllare! (ett tips inför sommaren 2022)

 

Under försommaren sålde jag Hamdir. Han hittade sin egen människa i ridskolan, som han trivdes med och det var ömsesidigt. Det är ytterst ovanligt att jag säljer mina lektions hästar men Hamdir passade inte helt in i ridskolan. Han bor nu strax utanför Tidaholm och Ann- Louise och Hamdir trivs utmärkt tillsammans. Även Skuggabaldur såldes under sommaren, till Amanda. Båda försäljningarna blev såå bra!

 

Gustur hade ett riktigt bra år, han betäckte hemma innan midsommar. Alla ston dräktiga på första brunsten! Sedan åkte han till Västerås för att komma hem igen i september. Nu är Gustur helt igång igen efter sommarens vila och riktigt rolig att rida, min rekreation i vardagen! 

 

13 juni hade vi en fantastisk långritt, vi red 2.5 mil. Underbart väder, pigga, starka hästar, god lunch- vad mer kan man begära? 

 

I augusti kom det jobbiga med året. Det tunga svarta. Thor fick bihåleinflammation pga av sina dåliga tänder. Han var fräsch och pigg men tänderna var gamla och slitna. Jag valde att ta bort honom. Och Faxi som varit pensionär ett år. Faxi och Thor var bästa vänner. Bill och bull, piff och puff. Det var en oerhört tung dag, och jag saknar dem ofta ofta. 29 år blev de. 

 

14 augusti kom nästa trista dag. Det var en kursdag för Fredrik och jag hade just ridit ett pass på Djarfur när han visade koliksymtom. Jag fick en dålig känsla direkt, och körde omedelbart in honom till Skara Hästakut. Här var han från början lugn, och stod för observation. Jag åkte hem med känslan att "jag hämtar honom i morgon". Så blev det inte, han blev sämre och fick buköppnas. Jag hart haft egen häst sedan -92 och har upplevt en enda buköppning (Eros dog) så jag var väldigt stressad. Djarfur betyder "modig" och "djärv" och det namnet har han fått bära upp i sitt liv! Denna gång klarade han livhanken och det efterföljde mycket eftervård. Han fick dessutom in multiresistenta bakterier i sitt sår så det var en tid med mycket omläggning av buksår. Boxvila, promenader, vitaminer och wetrap ;) 

 

Nu är han tillbaka i sin stora flock, och vi har ridit honom 2 ggr (och börjat att tömköra) känslan är obetalbar- som vi fått en andra chans!! Underbart! Lång rehab, men nu är vi på väg tillbaka! 

 

Under hösten har Lif varit på träning hos Fredrik, och han tycker att hon är mycket fin och lovande. Det är ju jätteroligt, och hon får vara kvar i Sparreholm till det är dags för visning. Lif är undan Dis och efter Midas fra Kaldbak. Hon har en helbror som jag lyckligtvis kunde köpa hem igen efter ett par år borta. Jag sålde honom som femåring, han är 2022 nio år, och det var sån glädje att få hem honom. En drömhäst som jag älskar att rida och utvecklas på.  Villingur. 

 

Silje är dräktig med Midas nu, och avställd inför fölning tidigt i vår. Spännande! 

 

Osteopat Helen Helgesson är här som vanligt var sjätte vecka och du kan boka tid till dej själv eller din häst. 

 

I oktober hade min granne Annki Hedström Karlsson en stor utställning här i ridhuset med sina fantastiska alster. Något vi ska försöka att spinna vidare på varje år och kanske få in flera utställare. 

 

22 december var vädrets makter med oss, krispig och vindstilla vinter! Då passade det sig utmärkt med julavslutning och julkadrilj samt liten julmarknad. Sååå mycket folk kom! Så roligt! Detta gör vi om!

 

Amanda började läsa i augusti och Klara tog över hennes heltidstjänst. Klara undervisar mycket både privatlektioner och på ridskolan.  Maria jobbar kvar och har full koll på all stallskötsel och hästarnas väl. 

 

Jag ser verkligen fram emot 2022! Det blir bra! Många kurser planeras, både dagskurser, dagskurs special, kurser med Fredrik och läger. Utbildning för hela slanten, med fokus på förståelse för hästen.   :)

Nu sitter jag med den sista planeringen inför vårterminen och med alla kurser. Snart är vi red för att starta 2022 på allvar! 

 

God fortsättning önskar vi er,

vi ses i stallet! 

 

 

 

 

2021-12-19

 

Höstterminen är slut för i år- alltid förvånande hur fort 17 veckor drar förbi. Vi sitter med sista planeringen inför vt-22 i veckan och kommer att kontakta er som står på kölistan om ni får en plats till vårterminen. 

 

På onsdag är det julavslutning i stallet. Alla är välkomna! Vi kommer att ha utställare på stallbacken (som en mindre julmarknad), tipspromenad, lotteri med fina priser och sist men inte minst en julkadrilj där medryttarna och inackorderingarna på Lingården deltar. Självklart med avslutande godisregn! Missa inte detta! mellan 18,00- 20,00. 

 

Utställarna säljer hemmagjort julgodis, keramik, honung, lammskinn, hemodlade grönsaker mm. Vi bjuder på glögg och pepparkakor. 

 

Varmt välkomna! 

2021-10-04

 

Hej på er! 

Nu är vi mitt i höstterminen och vi har massa kul att se fram emot i höst! Redan nästa vecka, vecka 41, är det teoriveckan. Här nedan kan ni se programmet. Ni som är inskrivna i ridskolan har möjlighet att boka er på hur många föreläsningar ni vill under veckan- helt kostnadsfritt!! Är du inte inskriven i ridskolan kan du ändå delta, för 100 kr/ föreläsning. Men passa på att anmäl dig- det börjar bli fullt! 

 

 

Höstlovet planeras för fullt och information ligger redan nu till vänster i en egen flik  :)

Även jullovet är i planeringsstadiet och kommer bjuda på julkadrilj med godisregn, tipspromenad (vinn en lektion), ponnyridning mm. Boka redan nu in 22 december kl 18,00-20,00 

 

Djarfur är det många som undrar över, han mår bättre, ja faktiskt riktigt bra. Förra veckan fick han gå ut i sjukhage och lämna sin boxvila. Känns underbart att få släppa ut honom i både sol och regn, att slippa se honom stå inne i boxen hela tiden. 

 

Om läkningen fortsätter framåt kan vi börja rida honom i jul igen. 

 

TEORIVECKAN HÖSTTERMINEN 2021.docx
Microsoft Word-dokument 15.1 KB

2021-08-17

 

Det tog mig 14 dagar att sätta mig framför datorn och skriva om allt som händer och har hänt i sommar och i augusti. 

 

Den 3 augusti var en sorgens dag här på Lingården. Vi beslöt oss att ta bort våra gamla hjältar Thor och Faxi. De har varit här otroligt många år, ffa Thor, och lärt så många människor att rida. Förutom att de varit topphästar i verksamheten har de även tagit mest plats av alla hästar på gården med deras egna sätt och kompisanda. Thor och jag har ridit in och jobbat tillsammans med hundratals hästar. Många timmar har vi spenderat med en unghäst som handhäst (eller en vuxen häst) eller precis bakom oss de första trevande stegen som de tar med ryttare på ryggen. 

 

För 1.5 år sedan beslöt vi att Faxi skulle gå i pension, då hans knän var dåliga och det blir en risk att rida på honom om han snubblar. Han har fått levt med sin flock och mått bra i pensionärslivet. Thor var pigg, stark och fräsch. Han reds in i det sista, men fick tyvärr bihåleinflammation pga av dåliga tänder och det var inget vi kunde göra för honom. 

 

De togs bort tillsammans och tomrummet efter dem är gapande stort. Thor har varit med sedan företaget startade - 04, och jag är tacksam för att fått ha honom i mitt liv så länge. En lyxig ridhäst, en fantastisk lektionshäst, en riktig turbo, en klippa- den finaste jag vet. 

 

De blev 29 år gamla. 

 

Men det är inte nog där, i lördags fick Djarfur kolik och jag kände direkt att det inte var "normal" kolik, jag körde in honom till Skara Hästakut. Sååå tacksam för att ha ett hästsjukhus öppet dygnet runt- bara 45 minuter bort. Där inne var han till en början lugn, och vi trodde att det löst sej själv. Men kl 21,00 ringde veterinären- Djarfur blev sämre och de var tvungna att buköppna. Jag har sällan varit så orolig. Kl 02,00 ringde de igen, han stod upp och de hade hittat ett stopp mellan tunntarm och blindtarm som de åtgärdat. Än en gång kände jag oändlig tacksamhet till dessa duktiga veterinärer som alltid är redo att rädda våra djur. 

Nu står Djarfur kvar på kliniken, faran är definitivt inte över ännu. Nu vill man se att han kan äta och dricka ordentligt, och att man kan sänka och så småningom ta bort antibiotika och sänka smärtlindring. 

Jag är så glad och lättad över att han lever- nu tar vi en dag i taget. 

 

I övrigt är ridskolan igång igen sedan igår. Det är så roligt att träffa alla igen efter sommarens uppehåll, och hästarna är väldigt pigga och glada! 17 veckor framåt har vi massor att lära ut- det är så kul!! 

Amanda har slutat- hon har börjat plugga i Jönköping men kommer att hålla grupper på söndagar under höstterminen. Klara har fått fast tjänst och tar över en del av Amandas lektioner. 

 

Hästarna då.... Jo här händer också massor. Jag har sålt Skugga- Baldur till Amanda. Perfekt! De hör ihop, och han hade liksom aldrig passat ridskolan med sitt snabba sätt  ;) 

Jag har även fått förtroendet att köpa Ljosadis, som ju bott här sedan 1/12 redan och "gått in sej" i verksamheten. Tack Marianne för förtroendet- jag ska förvalta henne väl. 

Två nya stjärnor är inlånade på foder; Perla och Jodis. Jag kommer strax att uppdatera hästsidan så ni kan läsa mer om dem. Två riktigt trevliga ston. 

 

Gustur är fortfarande kvar i Västerås och servar de sista stona- men oj vad jag längtar efter honom nu och är så sugen på att kunna börja träna igång honom igen efter hans långa sommarvila! 

 

Lif har åkt iväg på träning hos Fredrik Rydström nu under hösten. Jag hinner helt enkelt inte med just nu, i alla fall inte för att kunna göra ett bra och regelbundet jobb med både henne och Silje. Silje är också igång efter besöket hos Midas. Hon är dräktig, men jag har tänkt att fortsätta rida och utbilda henne fram till jul innan hon går på mammaledighet ett år. 

 

Dagskurserna släpptes med dunder och brak förra veckan- det är helt fullt, men det går att ställa sej på reservlistan. Jag släpper troligen fler datum i höst men oklart när ännu, och då hör jag med er på reservlistan först. 

 

Trots allt som händer och har hänt i augusti är jag ändå mycket glad över att hösten närmar sej- det blir mindre insekter och svalare ute. Denna sommar har varit bedrövlig för hästarna. Varmt och fuktigt av alla åskskurar på kvällarna. Insekterna har varit katastrofalt många. Men Freyja mår trots det bättre än förra året i sin eksem, det är jag tacksam för. Man ser nästan inga symtom på eksem alls. 

 

 

2021-07-12

Vi är mitt i sommarruschen på Lingården nu, lägren duggar tätt och varvas med diverse kurser och läger även för vuxna. Jätteroligt med så stort intresse för hästar och utbildning tycker vi! 

 

Förra veckan hade vi sommarens stora ungdomsläger, fem dagar. Vi varvade bad och ridning med tipspromenad, rykttävling, tävling i tvågång och mycket mycket mer! 

 

Idag har det varit kurs i markarbete, ett mycket uppskattat tema. Här får man nyttiga "allmänna" övningar med sig på förmiddagen, och på em skräddarsyr vi lektionerna efter vad ni vill göra. Idag var det både longering, tömkörning och skolor från marken på lektionerna, jätteroligt. Det går att göra så mycket mer än att rida på sin häst, och grunden ligger i relationen från marken, att kunna läsa sin häst rätt. 

 

Denna veckan har vi ytterligare ett läger på g, dagridläger för de mindre barnen. Här finns plats kvar, kontakta Emma vid intresse. 

 

I morgon och på onsdag är det dock fullbokat med privatlektioner. 

2021-06-26

Idag är en lugn dag i verksamheten och jag hinner med en hel del kontorsarbete i stället! 

För dig som bokat kurs (inriktning markarbete, tölt eller galopp) ska du nu ha fått information till din mail eller messenger. Om du inte fått info kontakta mig snarast. Jag kan haft inaktuell mailadress till dig i så fall. 

För dig som bokat läger hos oss i sommar finns all information under fliken "Ridläger" och "information om aktuella läger". Scrolla till du hittar just ditt läger. 

 

Informationen om höstens ridskola ligger också uppe nu, det finns platser lediga i en del barngrupper, mera information kommer i veckan. 

 

Förra veckan kom två nykomlingar till ridskolan, Perla och Jodis. De är båda här på foder. Trygga, stabila och bra hästar! Vi hoppas på att komma ut med bilder mm på dem i veckan!  :) 

 

Hamdir såldes i början på juni och det går jättebra hos nya matte. Jag säljer högst sällan mina hästar, men Hamdir tyckte inte alltid att ridundervisningen var rolig, och då är det viktigt att han hittar ett nytt hem där han trivs. 

 

Gustur har betäckt färdigt på Lingården för i sommar- alla ston dräktiga på första brunsten! Jätteroligt! Silje har varit på betäckning hos Midas Fra Kaldbak- och även hon blev dräktig på första brunsten! 

 

Just nu rider vi in 2 hästar- Lif och Imra. De har båda vuxit upp här på Lingården, Lif är min egen uppfödning. Det är spännande att få börja träna dem! 

2021-06-25

 

Idag önskar vi er en rikligt trevlig midsommar med massa tårta och blommor! Här har ett stort gäng varit ute och ridit på fm, både medryttare och inackorderingar, i omgångar. 

Mycket händer på Lingården nu, både i verksamheten och med hästarna. Uppdaterar mera här inom kort :)

2021-05-23

 

Idag byter Amanda telefonnummer! Nytt nummer är: 0702-213392

2021-05-16

Idag har det varit dagskurs med speciell inrikting mot tölt. Ett gäng kollegor med samma intresse runt islandshästen bokade en egen kurs, och vi gjorde den till en heldag i töltens tecken, inkl lunch och fika, clinic och ridpass. Jättetrevligt! 

 

Gustur har börjat att betäcka för sommaren, tre ston har kommit till Lingården nu. Två stoägare kommer tillbaka med sina ston och det är ju himla trevligt- de är så nöjda med sina Gusturavkommor och vill ha flera! 

 

Det har även börjat anlända träningshästar, och snart tar jag hem min egen fyraåring som ska ridas in till gården. Hon heter Lif och är efter Midas fra Kaldbak och undan Dis från Hjortåkern. Alltså helsyster med fantastiska Villingur som jag sålt. 

 

Följ oss på Instagram för att följa dagens händelser, och på fb, för att inte missa nya kurser och träningar som är på gång! 

 

Välkomna i vår och sommar!

2021-05-10

Nu är det bara fyra veckor kvar på ridskoleterminen, tiden går fort! Som vanligt flyttas ni automatiskt över till nästa termin om ni inte säger upp eran plats skriftligen till Emma eller Amanda, senast vecka 22. Vill ni stå på kö går det jättebra, hör av er till oss vid intresse så skriver vi upp er!

 

Till hösten startar vi ingen ny ridlekis, men planerar för en ny omgång till våren 2022. Är ni intresserade så tar ni kontakt med oss i december. 

 

Nu har Silje åkt på betäckning till Midas så nu håller vi tummarna för att det bli föl till nästa år!

 

 

 

2021-04-05

Hoppas att ni alla har haft en bra påsk! Det har vi, under helgen har det varit riktigt lugnt. Men under veckan som var (påsklovet) har vi haft många aktiviteter. På tisdagen och torsdagen hade vi påsklovshoppning för barn och ungdomar, och under tisdagen och onsdagen hade vi fullbokat med privatundervisning. På långfredagen var det dagskurs, alltid lika roligt! 

 

Påminner om att ridskolan är som vanligt ikväll, även om det är en röd dag. 

 

 

2021-03-22

 

HÖG igenkänning på denna på Hetja och Ljosadis ellerhur??  ;)

2021-03-17

 

Nyhet! 12/6 är det dags för en heldagstur där vi rider ut kl 10.00 och vi beräknas vara tillbaka vid 15-16 tiden. Vi stannar i skogen för förmiddagsfika och senare under turen en lyxig lunch. 

 

Pris för denna uteritt är 1500 kr inklusive lunch och fika, egen häst 1200 kr. Fem platser kvar, ridvana krävs. Hör av er för bokning till Emma eller Amanda.

2021-03-11

 

Nu ligger vårens kvällsritter ute och man kan boka sin plats antingen till Emma på sms 0708-638242 eller till Amanda. 

Vi rider iväg kl 18,00 och är tillbaka 20,00 ca. 

Pris: 550 kr inkl gofika. 

 

Ridvana krävs :)

 

För dej som är intresserad av en längre tur är det en långritt på G. Vi är ute i ca 5-6 timmar och stannar för lunch och fika i skogen. 

2021-03-04

 

Pannband finns i plastfickor i stallet för dej som inte förbeställt men ändå är sugen på dessa ursnygga pannband. Hänger th om whiteboardtavlan :)

 

Nu ligger nya datum för Prova På ridning för barn ute! Läs mera under fliken "Ridlekis/ nybörjare barn", scrolla ner så hittar ni information. det finns 2 platser lediga på dessa 4 tillfällen under våren. 

 

Jag har också lagt till en flik på här till vänster om Påsklovet 2021, vi har hoppträning för barn och ungdomar. 

 

Just nu pågår teoriveckan, det är roligt att kunna ge er mycket olika teori och nya kunskaper under en vecka! Ikväll är det final, rykttävling! I veckan har det varit föreläsning om Hästens språk, Lätt träning för ryttare, Hästagillity, Clinics om Tölt och Att rida med handhäst samt bettföreläsning. Mycket roligt och intressant! 

Nästa vecka är det ridskola som vanligt igen. 

 

I helgen som var hade vi kurs för Birgitta Järnåker här på gården. Alltid lika givande och roligt! 

 

 

 

 

2021-02 - 16

NYHET 2021

 

Pannband från Djurdesign, med Emmas Islandshästars logga och design! 

De finns i svart och marin med vitt tryck, och cerise med svart tryck. De kommer att finnas i stallet för försäljning från och med v 8, men det går redan nu bra att förboka ett pannband. Boka via sms till Emma på tfn 0708-638272 

 

2021-02-07

Nu ligger sommarens ridläger ute på årsplanen. Det fattas ett, 5 dagarsläger för ungdomar, som är under konstruktion :) Det datumet släpps under veckan. 

 

Vecka nio är det teorivecka och i veckan släpper vi tider och föreläsningar under den veckan. Det blir en salig blandning av allt från bett, rykttävling, tölt och ryttarträning! Garanti på lärorik vecka! 

 

Det finns ännu ett par tider lediga för privatlektioner för dej med mindre ridvana/nybörjare. Både vuxna och barn är välkomna. Lediga tider: 

12 feb kl 17,00

26 feb kl 15,00

12 mars kl 15,00, 17,00 och 18,00

Instruktör Klara Alexandersson 

 

Vi startar även upp 4 tillfällen till för barn som vill provapå. Datum släpps i veckan. 

 

 

I helgen har Fredrik Rydström varit här och hållit kurs. Det är mycket uppskattat och passar ryttare på alla nivåer. Min egen träning och utveckling som ryttare är viktig när jag jobbar med undervisning. Att hålla sig uppdaterad, att utvecklas och förstå ridningen ännu mera är inte bara inspirerande utan nödvändigt för att bli en bättre instruktör. Båda mina ridhästar- Gustur och Silje- utvecklas och det är så roligt! De är på så olika nivåer i utbildningen och ger mig många ahaupplevelser varje vecka i den dagliga träningen också! 

 

 

2021-01-29

Vi får många förfrågningar om att starta nya ridskolegrupper. Tyvärr räcker inte tiden till, men vi öppnar en del fredagar för privatlektioner framöver framförallt för vuxna nybörjare. 

Instruktör Klara Alexandersson. Priser och upplägg för lektionerna har ni under " Lektionsridning" och "Privatlektioner" här på hemsidan. 

Februari:

12 och 26

Mars: 

12 och 26

 

För bokning kontakta Emma på tfn 0708-638272 (nås enklast på sms) 

 

2021-01-27

Nu närmar det sig ridskolestart, nästa vecka drar det igång igen! Både vi och hästarna längtar efter att träffa alla "gamla" och nya elever. Nu har nästan alla hästarna vilat färdigt, Freyja och Hetja är inne på sin sista vilovecka och sen är även de redo för vårterminens jobb! Denna termin utökas ridskolan med två barngrupper, så ridskolan fyller nu 20 grupper. Det finns en enda plats kvar på ridskolan, tisdagar kl 18.00-18.45 för vuxna där Amanda är instruktör. Hör av er till Emma eller Amanda för mer info.

Även ridlekis drar igång snart, söndag vecka 6, närmare bestämt. Det är 20 barn som ska få lära sig mer om hästarna, jättekul!

 

Vill också passa på att påminna om att det endast får följa med en förälder per barn så att vi kan hålla nere antalet personer här i stallarna. Det finns lappar uppsatta vid stallarna samt sadelkammaren som talar om hur många personer som får vistas vid respektive plats samtidigt. Och såklart gäller en hästlängds avstånd till andra personer;)

 

Under ridskoleupphållet har det bjudits på bl.a. jullovsläger för barn och ungdomar, kurser med inriktning på markarbete samt tölt, men även en hel del privatlektioner! Det har också hänt mycket på kontoret, Amanda har rensat och rensat bland papper och pärmar. Man ser numera Emmas skrivbord;)

 

Dyri som har varit här under några år ägs numera av Emma, en riktig toppenhäst som är en klippa i verksamheten. Vi har också fått ett tillskott till verksamheten, sockersöta Ljósadis, läs mer om henne på hennes egna sida. Nytt är också att vi har Maria som arbetstränar här hos oss ett par timmar om dagen, fyra dagar i veckan. 

 

 

 

 

2021-01-08

 

Äntligen är snön här! Hästarna är pigga och glada, det är rent och ljust- härligt! 

Just nu sitter vi med terminsplaneringar och grupper inför vårens ridskola som ju börjar v 5. 

Hästarna vilar i olika perioder, så att vi ändå kan hålla igång privatundervisningen som vanligt. Denna veckan vilar Yradis, Skuggi, Saela, Blossi och Örvar. Dyri, Bjalki och Skari har vilat klart och är igång som vanligt igen. De resterande kommer att vila innan v 5, planering planering ;) 

 

Nu har vi uppdaterat ridskolesidan så ni kan se allt som gäller med igenridning, vart det finns lediga platser, vilka grupper som rider ute/inne vilka veckor mm. Och som alltid- är det dåligt väder rider båda grupperna inomhus när det är parallell undervisning. 

2021-01-05

 

Hej och hå vad tiden går! Här är det verkligen fullt ös på privatundervisningen och det är jätteroligt. Amanda har ett par tider lediga varje vecka för dej som vill rida privatlektion. Hon undervisar både barn och vuxna, med häst lånad här på Lingården. Undervisningen är helt individuell och anpassas efter vad just du vill lära dej.  Kontakta Amanda på tfn 0702-213675 för mera information och bokning. 

 

Vårens dagskurser ligger nu under " Kurser" och "Dagskurs", samt på årsplanen. De är väldigt populära, men misströsta inte om du inte får en plats det går jättebra att stå på reservlistan. I de allra flesta fall kan man få plats om man står på reservlistan. Att ställa sej på reservlistan är inte bindande. Bokning av dagskurser sker via sms till Emma på 0708-638272. 

 

I morgon är det dags för årets första Dagskurs med Speciell inriktning. I morgon är det inriktning Markarbete. 

2021-01-01

 

Önskar er alla god fortsättning på det nya året! Hoppas att jul- och nyår har varit en fin ledighet trots att det kanske inte går att träffa släkt och vänner som man är van vid. 

 

Året på Lingården har gått i rasande tempo. 

Vintern 2020 var sådär- det kom ju nästan ingen snö! Ni som känner mig vet hur mycket jag ÄLSKAR vinter- när den väl kommer. Rent, ljust, skidor, rida i snö, slippa torka tassar, slippa städa golv varje dag. Ja listan kan göras lång. Men jag överlevde trots allt geggavintern, mycket tack vare vårt älskade ridhus :) 

15 februari hade vi en alternativ tävling med klasser som tex maskeradtölt och barbackaslalom. En helt fantastisk dag var det! Vi siktade genast in oss på att göra flera sådana dagar- med strax därefter slog pandemin till och det har tyvärr inte funnits möjlighet att göra detta igen. Än. Jag hoppas att det går att genomföra i år! 

 

I slutet av februari hade vi Teorivecka för första gången på ridskolan. Det innebär att vi stänger ridningen en vecka och erbjuder alla elever på ridskolan en mängd olika föreläsningar i stället denna vecka. Även ni som inte rider på ridskolan har möjlighet att delta i föreläsningarna. Det var mycket populärt och under denna vecka kom det ca 150 vetgiriga elever till föreläsningarna/ clinics. Vi hade givetvis en liknande vecka på höstterminen, och kommer att fortsätta varje termin med en teorivecka. 

 

Vi har haft en del gästinstruktörer här, ffa Birgitta Järnåker som kommer hit regelbundet, men också Fredrik Rydström som kom hit första gången i slutet av året. 

 

Helen Helgesson kom som vanligt hit regelbundet från Karlstad. Helen är Osteopat och behandlar såväl människa som häst. Hon är här året runt var sjätte vecka.

 

Ridlägren är otroligt populära, och många- både barn och vuxna, deltog 2020 i olika läger. Dagskurserna är alltid härligt fullbokade- så himla kul! Och det kommer ju snart ut datum för vårens dagskurser! :) 

 

Ridskoleverksamheten växer, och Amanda har under året gått en hel del utbildningar. I slutet av året blev hon färdig Ridledare på Islandshäst utbildad genom Svenska Islandshästförbundet. Carina, som jobbat på ridskolan många år, slutade nu i december pga av flytt. Hennes två grupper kommer nu att ha Amanda som instruktör. 

 

Amanda jobbar heltid nu, och Klara Alexanderssonhar börjat gå in och jobba på timmar från september. Kanske träffar ni Klara på ridläger, i stallet eller så smakar ni hennes hembakta bröd och fika på kurser :)

 

En hel del hästar har ridits in på Lingården under året. Både utifrån och våra egna. Jätteroligt jobb, som vi dock bara sysslar med under vår och sommar. När företaget startades 2004 var huvuddelen hästträning. Jag red in många många hästar, men med åren har det gått över mera till ett par per år. Jag hinner helt enkelt inte med att träna hästar längre. Det är väldigt roligt att rida in sina egna "föl" och få möjlighet att utbilda dem i flera år till starka och hållbara ridhästar. 

 

Hästarna då..? Det har inte ändrats speciellt mycket sedan 2019. Vi fick en ny stjärna till ridskolan i februari, Freyja. Hon kom hit med stora eksemproblem, och klarade sej fint över sommaren här. På Lingården har vi inte nämnvärt mycket insekter och det blåser mycket. Perfekt för hästar med eksem! I höstas köpte jag Freyja. 

 

I augusti fick älskade Feykir fång igen. I och med hög ålder och bakomliggande sjukdomar valde jag att ta bort honom. Det är tomt utan honom, en sån duktig häst i verksamheten och stor personlighet! 

 

Faxi har ju varit lite skruttig under våren 2020. Vi tog ett beslut att låta honom vara på betet i sommar och sedan ta bort honom innan hösten. Under sommaren blev han mycket piggare, och i höst har han varit helt sig själv igen. Han är pigg, busig (som det ska vara) och full av liv. Han lever gott pensionärsliv med sin flock och sin bästa kompis Thor, och får vara kvar så länge vi ser att han är sig själv och pigg. Han rids dock inte mera. 

 

Året 2020 blev mycket annorlunda pga covid- 19, men jag är så lyckligt lottad som både har jobb och livsstil utomhus. Med en hästlängds avstånd. Mitt företag har flutit på som vanligt, och det är jag obeskrivligt tacksam för. Både för min skull som företagare, men också för att det faktiskt finns aktiviteter där man kan umgås och må bra kring djuren utan att behöva vara jätterädd. Det finns många företag som drabbats oerhört hårt och jag lider med dem. Om du inte redan innan varit noga med att gynna lokala handeln och företagare så är det väldigt viktigt nu. 

Djuren är viktiga för vårt mående och många gånger per dag hör jag att det är så skönt att komma till stallet och Lingården- det enda stället där allt är någorlunda som vanligt.

Jag är glad att jag, mina medarbetare och mina hästar kan ge den känslan! 

 

Så med ett kliv över till nästa år hoppas jag att vi ses 2021! 

2020-12-13

 

Lucia är redan här! Jösses vad tiden går! 

Vi sitter hela veckan som kommer med den sista planeringen på ridskolan och ridlekis. Ni har väl inte missat att det drar igång prova- på tillfällen för mindre barn nu redan i januari? 

*******

För barn i åldern 4-6 år erbjuder vi nu fyra tillfällen prova-på att rida och vara i stallet. 

Datum: 10 januari, 17 januari, 31 januari & 7 februari

Tid: 12,00-13,30 

Pris: 1000 kr

*******

Sugen på att rida ett par lektioner på jullovet? Det startar grupper redan i morgon (14/12) och finns två platser kvar kl 18.00. Läs mer under fliken "jullov 2020"

********

På facebook och instagram pågår en adventskalender ända fram till jul. Här presenteras hästarna, en ny stjärna varje dag! 

 

 

2020-12-10

 

Höstterminen är nu inne på sista veckan och vårterminen startar igen v.5, se mer under fliken "Ridskola". Carina Morén kommer att sluta undervisa på ridskolan efter många år och Amanda kommer att ta över hennes grupper.

 

Adventsritterna är i full gång och det har bjudits på strålande väder. Nu kommer hästarna att få välförtjänt vila under några veckor men verksamhet kommer att hållas igång med olika aktiviteter. 

2020-11-16

 

Just nu sprider sej smittan covid-19 i städerna runt oss. 

För dej som ridskoleelev/ kursdeltagare vill vi informera lite extra just nu. 

 

  • Stanna hemma vid minsta symtom- eller om någon i er familj/närhet har symtom
  • Ta inte med besökare/publik till era lektioner just nu
  • För barnen som behöver hjälp vid sadling mm; åk bara med en förälder. Behöver syskon följa med stannar de utanför stallarna. 
  • Det enda stället det kan bli lite trångt på är i sadelkammaren, vistas max tre st åt gången där, och håll avstånd. 
  • Häng inte kvar i stallet i "onödan" åk hem direkt efter er lektion. 
  • Håll avstånd på läktaren. 

Vi städar wc flera gånger per dag, här finns alltid rena handdukar samt handsprit. 

 

Om vi alla hjälps åt kan vi komma igenom detta tillsammans! 

2020-10-25

 

Det händer mycket med hemsidan nu, vi ska försöka att uppdatera oftare på olika flikar. 

Under "jullov 2020" hittar du aktiviteter som passar alla; både vuxna och barn. 

 

Under Årsplanen försöker vi ständigt hålla alla datum uppdaterade om vad som händer. 

 

Här under "aktuellt" ska vi bli bättre på att uppdatera- det har varit tidsbrist gällande hemsidan länge och nu hoppas vi att vi kan få fart på den igen :)

 

Ni vet väl att vi finns på Facebook och Instagram också. Framförallt på Instagram kan ni följa det dagliga jobbet på Lingården. 

 

Veckan som kommer är det höstlov. Det innebär att ridskolan är stängd- men det händer annat i stället. På tisdag, torsdag och fredag har vi barn- och ungdomsaktiviteter. På måndag kommer grävmaskin och jämnar till underlaget samt lägger på lite nytt i ridhuset. Ridhuset är använt i snart ett år nu och det är dags att se över underlaget för bästa hållbarhet på både underlag och hästar. 

Onsdag är det många privatlektioner, både för mig och Amanda, och på söndag är det dagskurs. Plattan i mattan, med andra ord  :)

 

Silje, som haft en månads höstvila, ska börja sättas igång igen i veckan, och det ser jag fram emot! 

 

 

Ridhuset på lingården

13 januari 2013

Carina har städat bland sina gamla bilder. Det innebär en hel del nostalgi och gamla bilder på våra fina gamla hästar. Jag tänker ibland på Krummi (min första häst som kom till mig 1992) när jag förmedlar häst. Hur han var den perfekta första hästen. Snäll, trygg och bussig. Men inte heller helt okomplicerad; huvudskygg, rädd för karlar, en rymmare på HÖG nivå från hagen och busig :) Många som letar häst vill ha en färdig häst som det inte får hända NÅT på. Den ska kunna allt och vara stenlugn, men inte trög ;)  Jag brukar då säja att 1. det tar minst ett år att lära känna hästen, 2. om hästen är så perfekt när man köper den, vad ska man då jobba med om ett år, eller två år? Man växer ihop med sin häst, det vill jag lova.

  Man lärde sig massor på Krummi. Att läsa hästen tex. Det gick inte att "stövla" fram och tro att man skulle få tag i honom i hagen, här fick jag lära mig att gå i rätt position fram till hästen och använda mig av långsamma mjuka rörelser. Jag lärde mig att vara tuff, för hur snäll Krummi än var, så var han en islandshäst med mycket egna åsikter. Jag lärde mig hur jag skulle tölta på en fygångshäst- utan att höja handen eller bli stum i handen. I början av vår karriär red jag en gång för "fel" instuktör som sade "trava så fort som möjligt och sen rycker du upp huvudet på honom"  URSH vad jag led med honom hela den kursen, sedan bestämde jag mig för att ALDRIG tölta igen. Då var jag 14 år. När jag sedan träffade på "rätt" instruktör fick jag till en början skritta och göra halt i tre lektioner. "Skittrist" tänkte jag som gillade fart och fläkt. Men efter tredje lektionen töltade ju Krummi! Då var jag 15 år och började förstå att jag nog ville fortsätta lära mig att tölta.

 

Krummi lärde mig massor, han fanns med mig till 1999 då han dog vid 21 års ålder.

Krummi och jag på vår 1:a tävling i Orsa- 96
Krummi och jag -96 på vår första tävling

När Krummi dog kom Eros fra Keldudal till mig. Han var ett yrväder. Totalt crazy om jag får säja det själv. Stressad, spänd och het. Flott och bäst  ;)    Hade han kommit till mig idag så som han var när jag träffade honom 1:a gången hade jag ALDRIG satt mej upp på honom. Full galopp från stallplanen.... Oftast med bara en fot i stigbygeln ;) Jag var ung och totalt orädd. Pappa köpte säkerhetsväst och mobiltelefon (han visste väl att jag aldrig skulle ge mig med den hästen förän han var normal..). Eros var Krummis raka motsats. Kanske lite lika när det gäller att vara skygg och svart, annars natt och dag.

 

Med Eros flyttade jag runt landet. Borlänge, Alingsås, Stockholm (häringe), Säfsen, Skara och Falköping. Vi blev ler och långhalm. Eros var också min första egna häst "på rikigt" (som inte pappa ägde) och Eros är också den häst jag lärt mig absolut mest på av alla mina hästar såhär långt. Kanske var det för att han var ett sånt yrväder när han kom. Vet inte hur många timmar jag spenderade i sadeln de första två åren i okontrollerad galopp.. SNABB galopp... Ingen broms bara gas ;)

När jag ridit Eros 1.5 år ca blev han mer och mer ridbar, och vi flyttade till Häringe. Här fick vi hjälp att bena ut hans kvicka gångarter av både Erik Andersen och Andre Ziemann. Och Eros blev flottare och flottare! Vi tävlade mkt då, och det var så roligt!

Eros dog tyvärr i nov - 05 en enorm förlust!

Av de hästar jag har hemma nu är Birta mest lik Eros, svart och lättbygd. Men så olik till sättet.

Krummi köpte vi av fam Nilsson/Fjellgren i Sellnäs, Borlänge. Familjen skulle då starta turridning och Krummi passade inte där. Eros köpte jag också från fam Nilsson/fjellgren i Sellnäs. Vi kan väl lugnt påstå att Eros inte passade i turridning heller ;)  Rikard Nilsson med familj har alltså haft stor påverkan i mitt hästliv, och det är jag evigt tacksam för. Skari hör också till fam Nilsson/Fjellgrens uppfödning! -99 jobbade jag hos familjen med ridskola och inridning av unghästar, något som öppnade många dörrar för framtiden för mig. Läs mer om deras verksamhet, som nu äldsta sonen Jonas driver på http://www.sorsellnas-islandshastar.se/

 

 

Man får bara en Krummi. Och en Eros. Men man växer samman och lär sej av den hästen man har. Så länge kemin stämmer med hästen kan man träna på allt annat! Så ni som är ute och letar häst; leta efter den rätta kemin!

 

ps, när jag provred Krummi, tolv år gammal, hade jag INGEN kontroll, och vad var tölt?? Men när jag satt av sa jag till pappa: "Denna vill jag ha, ingen annan"  ;)   

 

Eros fra Keldudal, min fina häst! Häringe- 01
Eros och jag på kvaltävling Häringe -01
Jag och Eros, Carina Moren och hennes Blesi - 99
Jag och Eros, Carina Morén och Blesi i Orsa- 99