Aktuellt på Lingården

20200301

Oj så mycket roligt som händer! Vi har haft Lingårdens Alternativa tävling den 15 februari med 39 startande ekipage- en helkul dag att minnas! Maskeraden bestod av allt från Jokern till Cruella och Kanin. 

V 9 har det även varit Teoriveckan. Denna vecka var gratis för alla elever, men det kom även ett gäng intresserade utanför ridskolan. Vi hade varje kväll teori med olika ämnen såsom Hästens Språk, Hästens Färger, Clinic i markarbete och clinic Böjning/Rakriktning. På onsdagen var Sara Stierna här och föreläste om Feldenkraismetoden. Totalt kom det ca 180 personer under veckan, jätteroligt!!  

 

Vi har även hunnit med att genomföra 2 st Yoga- Ridkurser. Det är stort intresse att lära sig mera om kroppsmedveten ridning vilket jag tycker är väldigt roligt! Nästa tillfälle är 4 april, och här finns platser kvar för dej som känner dej manad :)

 

Nu ligger sommarens barn- och ungdomsläger ute. 

NYHETER:

* Sommarlovsdagar

* Sommarkurser för vuxna 

Läs mer om dem under respektive flik, samt på Årsplanen. 

 

Varmt välkomna! 

20200108

Vi bjuder in till skoj- tävling! Välkomnar alla- även lektionsryttare! Läs inbjudan här nedan. Frågor? Kontakta Emma på 0708-638272 

20200106

Nu ligger vårens dagskurser ute på årsplanen. De flesta är fullbokade, men ställ dej gärna på reservlistan- det är goda förutsättningar att få plats ändå! 

 

Priserna är något förändrade för 2020 också, både på kurser, lektionsridning och ridskola. 

 

v 7 kommer sommarens ridlägerplanering ut, men innan dess vill jag tipsa om ett läger 2-3/5, där temat är ryttarrelaterad träning i kombination med ridning. Här samarbetar jag, Tove van der Weegen (Yoga instruktör och personlig tränare) och Henrik (massör) för att ge er optimal hjälp med sits och inverkningar. Mycket uppskattat ridläger som går för 3:e gången på 1 år. Här är anmälan öppen redan nu! 

20200105

Redan nytt år! Och julen är klar! Här har det faktiskt varit full rulle hela december, i och med specialkurserna som är igång. Det har även varit många som vill rida privatlektion- jätteroligt! Nu i januari tar vi ner tempot lite, en del hästar vilar och andra vilade i december. 

 

Jag sitter och arbetar med årsplanen för första halvåret 2020, snart är det dags att lägga ut dagskurserna, och redan nu ligger de populära kurserna "Kroppsmedveten ridning- yoga och ridkurs" ute! Här jobbar vi mest mer er ryttare- att bli medveten om vart ni har er kropp och att ha kontroll över vilka signaler vi ger hästen. Läs mer under "Kurser". 

 

Här på Lingården har jul och nyår varit lugnt, jag har hunnit rida massor och min pappa har varit på besök från Alaska. 

Hoppas att er julledighet varit bra! 

 

Är du lite frusen av dej och intresserad av en ursnygg vetekudde? Det finns för försäljning här på Lingården med Dalahästmotiv på. Min mamma har sytt, finns i blått och rött. 150 kr st. Kontakta mig för info. 

 

// Emma

 

20191218

Oj vilken lyckad söndag och invigning det blev. Tack alla ni som kom, och tack alla som hjälpte till under dagen! Vill också tacka alla utställare som bidrog med fina lokala hantverk!  

 

Nu pågår ridskoleplaneringen för fullt, och ni som anmält intresse för kommande termin kommer snart att få ett sms med information om vt. All information om veckor, betalning mm ligger redan ute under fliken "Lektionsridning" och "ridskola"

 

Från och med januari öppnar vi för bokning av ridlekis/nybörjare barn. 

 

Missa inte de två jullovsdagarna för barn och ungdomar; 27 & 30 december! 

20191211

Invigningen närmar sej. 

 

 

Alla som ställer ut sitt hantverk är lokala, dvs kommer från Kungslenaområdet. Utom min mamma, som gör vetekuddar, hon kommer såklart från Orsa ;) 

 

Utställarna kommer att finnas på gaveln i ridhuset, med egen ingång. Här hittar du keramik, silversmide, glashantverk, ull, fårskinn, tvål, honung och mycket mer. 

 

I fiket finns min mamma med vetekuddarna. 

 

Utställarna har öppet all tid som det inte är happenings i ridhuset, alltså inte bara i de två pauserna. 

 

Fiket serverar hembakt; lussebullar, kladdkaka, snickerskaka, kärleksmums och mycket, mycket mer! Kaffe, Te, festis, varm choklad och glögg- såklart! Korv med bröd finns också. Fiket har öppet hela dagen. 

 

Ponnyridningen har öppet i pauserna. 

 

Loppisen kommer ha öppet hela dagen, och precis som utställarna stänger den bara när det är happenings i ridhuset :) Här kan du fynda kläder, grimmor, täcken, sadeljordar ja till och med körsele! Swish gäller i loppisen! 

 

Varmt välkommen!!  

20191204

Hösten och vintern har gått i rasande tempo. Mycket som händer både på gården och i företaget- jätteroligt! 

Jag och Henrik har också varit iväg på semester till Mexiko under två veckor. 

Men framförallt: RIDHUSET är klart för ridning i, och det är en sån otrolig LYX att få möjlighet att både rida och undervisa på bra underlag, i bra belysning och oberoende av väder och vind! Wow!

 

Missa inte vår invigning den 15 december. Jag kommer här att presentera tidsprogram, utställare och all annan info ni kan behöva. Jag vill hälsa er alla varmt välkommen! 

 

20190818

Höstens aktiviteter har börjat! Underbart att ridskolan är igång igen, och att alla kurser startar upp från och med på söndag. 

Höstens kursmöjligheter är stora; förutom dagskurserna så startar jag tillsammans med Tove på naturligt stark upp ytterligare en grundkurs i Ridning/ Yoga (kroppskännedom till häst) Grundkursen är på två delar, se datum på "Årsplan" och upplägg under "Kurser". Givetvis finns kurstillfällen för er som redan gått grundkursen också, även här ligger nu datumen ute på "Årsplan". Detta är ett populärt kurskoncept som elevernas kroppskännedom är i fokus för bästa kommunikation med hästen! 

 

Vi erbjuder också ett höstläger just i detta ämnet- ryttarrelaterad träning och kroppskännedom. Ett fåtal platser finns kvar. 

 

Ridhuset då... Det händer massor nu, under veckan som passerade har allt material kommit och på tisdag eller onsdag börjar bygget. otroligt spännande!! 

 

 

20190728

Länge sedan uppdatering nu. 

Våren och sommaren har rullat på i ett rasande tempo. Vi började ridlägersommaren efter midsommar och har haft många olika läger, både för barn och vuxna. Nu återstår tre läger för vuxna innan hösten är här. 

 

Fler föl har fötts, det sista som vi väntade på gården u Silje E Kraftur fra Bringu. Ett sött och näpet stoföl som vi döpt till Sól. 

 

Emma lyckades med konststycket att bli biten i slutet av aug. Så klumpigt gjort, men fingertoppen bröts av och till operation bar det av. Fingret fick stiftas ihop och nu är sjukskrivningen ett faktum. Får inte vistas i stallmiljö pga av infektionsrisk men kan undervisa ett par timmar i veckan. Så fort det kan gå- och så dumt det kan bli. 

 

Amanda Twedmark jobbar nu, och har tagit över Elins tjänst på 75 %. Amanda har jobbat sedan 1/6. Malin jobbar nästan lika mycket och ni kommer att träffa på dem båda i stallet. 

 

Nya hästar har kommit in i verksamheten. Feykir (eller Feykir2 som vi kallar honom) är en 14 år gammal valack som kommer vara här på foder till och med 1 oktober. Ev köps han till verksamheten då. Skugga- Baldur och Gneisti är båda gamla bekanta- Emma har ridit in dem båda. De är efter Gustur båda två och sätts igång nu efter lång vila för att testa om de passar ridskolan. 

 

Vill påminna om ridskolestarten v 33 !!  Och inbetalning innan 31/7. Varmt välkomna tillbaka efter sommarens vila! 

 

 

20190524

Nytt föl har fötts till världen, Tinna fölade väldigt plötsligt här om dagen, tre veckor för tidigt valde det lilla stofölet att titta ut.

 

Nu är det endast en vecka kvar på ridskolan, därefter är det bland annat uteritter inplanerade m.m.

 

Höstterminen är preliminär detta året på grund av ett stort projekt i form av ett ridhus på Lingården J !! 

 

Planen är att det ska resas stomme redan v 33 och räknas med att vara klart ca v 40. Just denna termin kan det dock bli flyttade lektioner pga av detta arbete. I så fall skjuts terminen framåt- till december månad (efter v 47). Jag hoppas att ni har överseende med detta, det positiva är ju att vi i slutet på terminen och in i december kommer att kunna rida inomhus.

 

På ridhusfronten går det fort fram, allt är förberett och klart med kommunen och vi har fått klartecken att börja. Enligt planen står ett klart ridhus här i höst på Lingården.

20190513

Oj vad tiden flyger förbi. Nu är snart ridskoleterminen slut, endast två veckor kvar. Mycket har hänt på här den senaste tiden. Gården har fått sig en uppfräschning med bland annat ett nytt staket runt ridbanan, hagarna har fått nytt grusunderlag på foderplatserna och en rejäl bindbom har kommit upp utanför stallet men kanske det roligaste av allt är att två småttingar har kommit hit.

 

Tamlin från Varvsberget föddes äntligen den 11 maj efter en lång väntan. Mamma är Hetja och pappa är Gustur från Ljunghem. Allt gick problemfritt och nu skuttar Tamlin tätt intill sin mamma i en stor härlig sommarhage.

 

Valpen Jack är en ny familjemedlem som flyttat hit. Han är en labrador och släkt med Tjabo. Han är 9 veckor gammal. Nu är det full rulle med lek och bus blandat med några sovstunder under dagarna, precis som det ska va. 

 

Nu när ridskolan snart är över för denna terminen är sommaren fylld med andra roliga aktiviteter som till exempel ridläger för både barn och vuxna. Mer information om det ligger på årsplanen.

 

Hingstarna Gustur och Orion betäcker hela sommaren här på Lingården. Välkommen med ditt sto.

20190318

Två turbulenta veckor har passerat, full fart på undervisningen samtidigt som Dyri fick en sårskada i hagen och fick bo på Skara Hästakut ett par dagar. Alltid väldigt stressande när djuren är sjuka. Men han är hemma sedan 10 dagar nu, stygnen är tagna och han är snart tillbaka i verksamheten igen :) 

 

Elin ska börja studera och kommer att sluta från och med 15 april. Hon kommer dock att fortsätta med sina elever på såväl ridlekis som ridskolan terminen ut. Jag önskar Elin all lycka till! Det kommer bli annorlunda här på Lingården på dagarna när inte Elin är här men hon har ju Eldur kvar här så som tur är får vi ju se henne dagligen ändå  :) 

Malin Ström är kvar och det kommer en ny tjej under sommaren som heter Amanda. Amanda har haft längre praktikperioder här på Lingården genom sin hästutbildning på Uddetorp. Hon har även gjort sitt examensarbete här. Amanda känner ni kanske igen när ni ser henne!

 

Jofur knallar på- promenader varje dag i 20 minuter. Nästa vecka kan vi försiktigt börja sitta på honom. Håll tummar och tår att läkningen går lika stabild framåt under våren! 

 

Vädret ja... det har ju varit anmärkningsvärt dåligt och blött dessa två veckor. Men nu verkar det vända, idag är skitväder sedan ser det bara bättre ut! Inatt blåste staketet till ridbanan sönder och nu är nytt beställt. Blir en fin vårpresent till Lingården- Nytt staket :) 

 

I helgen har det varit Yoga- och ridkurs igen. Väldigt uppskattade kurser där vi ffa fokuserar på kroppskännedom till häst. På fm har man ett yogapass för att hitta sin kropp utan häst (kan vara nog så svårt), på eftermiddagen rider vi med samma tema som yogan hade. Denna vecka var det axlar och höfter. Att sidföra och böja hästen utan att tappa kontrollen över axlar och höfter kan vara svårt. Men det gick himla bra med ett yogapass innan!! 

 

Ny uteritt inplanerad 14 april, passa på att ta frisk vårluft 2 timmar. Läs mer under "uteritt" 

 

 

 

 

 

 

20190225

Ridskolan är igång och går in i femte veckan. Det är roligt att va igång speciellt nu när våren är på väg. Hästarna börjar fälla sin vinterpäls och de känns pigga och tycker det är roligt att få arbeta igen.

Årets alla ridläger ligger nu ute som du kan du läsa mer om på min årsplan i menyn eller gå in på fliken ridläger för att få mer specifik information.

En gång i månaden kommer vi ha uteritt under våren med start i Mars, mer info och datum kommer snart ut på hemsidan.

Förra veckan var Jofur på återbesök på Husaby Hästklinik. Han läker fint och kan nu skrittas igång.

 

Nu pågår smittor runt omkring. Tänk på att inte använda samma kläder och skor om du vistas i olika stall.

 

Ha en trevlig vecka!

20190128

Här ekade det tomt... December och Januari sägs ju vara lågsäsongen - men det är ju också då en hel del hästar behöver ridas, antingen för att tränas lite extra eller för att sättas igång efter lite vintervila inför ridskolestarten. 

Idag sätter ridskolan igång, och vi har lite nytt hästmaterial att tillgå. Yradis kom hit i början av Januari och kommer främst gå med på onsdagar i början, parallelt med att vi rider och lär känna henne lite extra. Hetja har gått på sin mammaledighet, och står numera uppe i unghästflocken, och Jofur står fortfarande på vila för sin strålbensfraktur. Han är ganska glad ändå, för nu behöver han inte stå på box hela tiden, utan står i sjukhagen. 

Passar även på att flagga lite om våran uteritt vi har, den 17 februari rider vi ut kl. 10 och är ute ca 2 timmar med paus för fika i skogen. Anmälan till Emma! Den 15 februari har vi även sportlovsdag för ridsugna barn och ungdomar, läs mer under fliken "Sportlov 2019". 

20181213

Redan Lucia, vart tog december vägen?! Hästarna går adventsturer, pigga som sjutton! Ännu finns plats kvar på adventsturen den 23/12, för den som är sugen. Även jullovsdagarna för barn och ungdomarna finns platser kvar, 3 platser 28/12 och 1 plats 3/1. 

Ridskolan är färdigplanerad inför vårterminen och det finns fortfarande möjlighet att komma med i en ridskolegrupp, läs mer under fliken "lektionsridning"!

Idag samlas vi 16 stycken ryttare, både medryttare och inackorderingar, och ska rida vårt årliga luciatåg ner genom Kungslena. Vi stannar vid kyrkan och sjunger några sånger, vilket brukar vara mycket uppskattat av alla kungslena-bor! 

20181129

Ridskolan är slut för terminen och vi går in i lågsäsong arbetsmässigt. Hästarna får det lite lugnare ett tag tills adventsritterna sätter fart! Tider för adventsritterna finns fortfarande lediga den 9/12 och 23/12 om ni är sugna. 

Förutom adventsritterna så har vi nu också planerat in jullovsdagar för barn och ungdomar, den 28/12 och 3/1-19. Läs mer under fliken "Jullov 2018"! 

20181008

Hösten går fort och snart är adventsritterna igång igen. Vill du med i skogen på töltsäkra hästar och stanna för en fikapaus med glögg, varm choklad och hembakta lussebullar? 9/12, 16/12 samt 23/12 går turerna ut kl 10 samt 14. Vi är ute ungefär 2 timmar. Den 23/12 går det endast en tur kl 10. 450 kr per person! 

 

Vi har även en ny kurs på gång här, Höstkurs Häst och Hälsa

Under hösten kommer 2 tillfällen att förkovra sej i sin egen hälsa och kropp, och kombinera det med ridning.

Tove van der Weegen som driver Naturligt Stark i Hjo kommer hit och tillsammans gör vi en dagskurs i hälsans och hästens tecken. Kursen är i 2 delar och det är en månad mellan tillfällena. Vi blir mer kroppsmedvetna genom yoga och lätt träning, och lär oss om hur kosten påverkar oss och vår energi i vardagen. Tove kommer med tips och råd.

Tove är personlig tränare och kostrådgivare. Hon har också ridit mycket i sitt liv. Läs mer om Tove, Naturligt Stark och Sanayoga här: www.naturligtstark.se

Kurserna är redan fullbokade, men det går fint att ställa sej på reservlista eller kö inför vårens kurser i samma tema J

20180926

Höstterminen är sedan länge igång och det går på fullfart hela dagarna. En ny häst har köpts in, Hamdir, och honom kan ni läsa mer om under "hästarna". Meya fick tyvärr efter många veterinärutredningar och behandlingar vandra över till andra sidan, efter många års trogen tjänst. Hon var en stor favorit och kommer alltid vara väldigt saknad! 

20180423

Mitt i högsäsongen, fullt upp med dagskurser i princip varje helg. Efter en lång vinter börjar vi göra iordning på gården och rusta upp för sommaren! Det vankas maskkoll på alla hästar, samtidigt som betet så sakteliga börjar växa upp och grönska. Grusvägen har fått sig en "make-up" med ifyllning av alla hålor. Våra utemöbler har också fått lite ny färg inför sommaren!

Vi har haft en förmiddag med utbildning för instruktörerna, där Elin och Marie tränade för Emma på utbildningsstegen i undervisningen. 

Det är inte länge kvar tills terminen är slut, och kvällsritterna drar igång. Glöm inte att anmäla er om ni vill hänga med innan de tar slut! Gustur har nu löst licens och är redo för säsongen 2018. 

20180327

Det finns ännu platser kvar på barnläger i sommar, men vuxen och ungdomslägren börjar bli fulla. Det finns två platser kvar på Uppbyggnad av hållbar häst. Mer info under fliken "Ridläger"!

Dis och Silje har flyttat hem ifrån unghästflocken på granngården, eftersom Silje ska påbörjas inridning och Lif behövde skiljas från Dis. Det har även kommit en träningshäst till gården, Jodis, som är väldigt trevlig. 

20180319

Sommarens ridläger finns nu publicerade under fliken Ridläger, passa på att anmäl er i tid, platserna går åt fort! 

Även om vårfåglarna och solen skvallrar om att det är vår så ligger snön ännu kvar. Nöjda ryttare och nöjda hästar red i helgen den första dagskursen för våren och det var en dag med strålande sol och perfekt underlag i den snötäckta paddocken! I övrigt rullar terminen på, och betäckningssäsongen närmar sig. Glöm inte erbjudandet om 1000 kr rabatt på språngavgiften om du bokar betäckning innan 1 april på Gustur från Ljunghem! 

20180221

Terminen är igång och hästarna är mycket glada över att få jobba igen. Snön fylls på mer varje dag, och når nu upp till magarna på hästarna på vissa ställen. Rent och ljust ute, det gillar vi! Även minusgraderna håller i sig.

Strax innan terminsstart så köptes en ny häst in till ridskolan, en valack vid namn Blossi som är 14 år. Mer om honom kan ni läsa under hans egna sida under rubriken Hästarna :)

 

20180124

Nu närmar det sig terminsstart och vi hoppas att alla elever är lika peppade som vi! Påminner om betalning som ska ske innan 25/1.

Förra veckan var vi i ridhuset på Grevagården med Djarfur och Gustur, vilket gick hur bra som helst! Första gången i ridhus för Djarfur, och han skötte det galant. 

20180117

Nytt år och full fart i stallet. Under jullovet genomfördes två dagar i stallet för barn och ungdomar, med hästpyssel, ridning och stallpyssel. 

Hästarna börjar så smått ridas igång efter deras vintervila, och Djarfur tränas för fullt för att så småningom kunna hänga med de andra på ridlektionerna. Gustur tränas också för fullt inför tränings och tävlingssäsongen! Två veckor till ridskolestart (v. 5!), hoppas det går fort för både vi och hästarna är mer än redo att börja jobba ordentligt igen! Glöm inte heller att betala in eran ridskoleavgift, antingen hela eller delen av den! 

20171212

Äntligen har snön landat på marken, och all lera är som bortblåst. Hästarna njuter, och vi som jobbar här med! Första passet för traktorn med snöslungan för den här säsongen är avklarat. 

I söndags gick en adventsritt till av stapeln, åtta ryttare begav sig ut för fika i skogen, i strålande solsken! 

Ett julklappstips från oss här på Lingården är presentkort på olika aktiviteter här, såsom ridlektioner, dagskurser, uteritter eller varför inte en privatlektion på vår 1:a klass hingst Gustur från Ljungshem! Hör av er till Emma för mer info.

 

20171209

Lugnt på gården. Jag (Emma) är hemma från en riktigt bra semester och har vilat upp mig ordentligt! Mexiko var underbart! Vita sandstränder med turkost vatten, bra mat, bra hotell, roliga resor, fantastisk snorkling och trevligt folk! Ett resmål vi varmt kan rekommendera :) 

Här hemma är det verkligen lugnt nu- privatlektionerna är igång som vanligt och adventsritterna. Annars vilar verksamhetshästarna, och de privata hästarna (Djarfur och Gustur) rids nu igång efter sin vinterpaus. 

20171205

Dagarna går mot jul och nyår, och medan Emma är på semester i Mexiko håller Elin, Tjabo och givetvis Curry ställningarna på gården. En adventsritt är avklarad, men det finns fortfarande chans att hänga med om du inte anmält dej! Söndag 10 december kl 14 finns fem platser, och kl 10 finns 2 platser. Hör av er till Elin på 0709785139 om du är intresserad!

Även jullovsaktiviterna för barn finns platser kvar på, läs mer under fliken jullovsaktiviteter. 

 

20171109

Dagarna går fort och snart är vi inne i December. Vädret är växlande med strålande sol och krispiga minusgrader, eller som idag med blåst på tvären och regn...

Även om hästarna får lite vintervila snart så är det ändå full aktivitet med jullovsaktiviteter i stallet, som ni kan läsa mer om under fliken till vänster! 

20171015

Man kan ju tro att ingenting händer på Lingården om man kollar in denna sidan.....  Men det händer massor- så mycket att jag inte hinner sitta mycket vida datorn eller på kontoret alls  ;)

Terminen är inne på halvlek- vi har hittills klarat oss fint från regn och rusk- och hoppas att hösten fortsätter så. 

Ett bygglov är klart för ridhus och nu återstår allt annat i pappersväg som ska vara klart innan bygget kan påbörjas. Ska bli himmelskt skönt att ha ett ridhus att gå in i när höstens och vinterns stormar härjar. 

I ridskolan går det 2 nya hästar, och en "nygammal". Feykir är tillbaka efter lång konvalescens efter fång. Han är pigg och fräsch- jättekul att ha honom tillbaka  :) Grani och Dyri är två nykomlingar! Deras sidor uppdateras snart! 

Diva fick vi tyvärr lov att ta bort i september- hon blev aldrig riktigt frisk från fångsymtom. Jag gav henne ett år vila men trot detta återkom symtomen. Den mörka sidan av hästägandet, även om det känns bra att hon inte lider och har ont nu längre. 

Förra veckan köpte jag sin drömhäst- Gustur från Lunghem. Så himla roligt!! Han är en drömhäst på alla sätt ; toppenlynne, mycket bra ridbarhet och bra nedärvning till sina avkommor. Min äldsta avkommor efter honom- Djarfur, rids för fullt och visar underbart lynne :) 

Villingur är såld till en duktig ungdomsryttare ,My, som rider honom väldigt bra. Det känns bra att han hamnat hos My och att jag kan hälsa på när jag vill (och hinner....  ;)   ) 

 

Emma och Gustur från Ljunghem
Emma och Gustur från Ljunghem

20170607

Ridskoleterminen är nu avslutad och vi hälsar alla elever, gamla som nya, tillbaka v.33!

Medans lektionshästarna tar sommarlov så rider vi in träningshästar, planerar inför höstterminen och fixar vi runt om stallarna såsom staketlagning, gräsröjning och såklart daglig koll utav gårdens alla hästar. 

Förutom Villingur som tränas så har vi även fått hem en Krummadis från Nattviolen på inridning, en riktigt trevlig och söt liten dam!

 

20170324

Efter påskuppehållet (som Emma spenderade i Paris på semester) går verksamheten åter igen på högvarv och nästan varje helg är uppbokad med dagskurser, roligt! Förra veckan kom Djarfur hem från sin fodervärd My för töltsättning, en underbar Hressa - Gustur kombo som alltid vill göra rätt och lär sig otroligt fort. Även Villingur tränas förfullt och förra veckan tog vi de första galoppstegen uppsuttet! 

20170306

Förra veckan bjöd på många solglimtar, och igår kom snön igen. Hästarna (och Tjabo...) tycker det är helt okej! Idag är det Tjabos födelsedag, sju år blir han, men lika pigg och busig ändå - ungefär som våra kära gammelhästar Thor och Faxi... ;) Dagen till ära bjöd som tidigare nämnt på Tjabos favoritväder (snö) och kycklingfilé till lunch! 

20170222

varannan dag vinter/storm/regn, varannan dag härligt vårväder! Men ljuset på kvällar och mornar skvallrar om att vi går mot våren. Andra vårtecken, som att hästarna börjar fälla sin vinterpäls eller att man hör vårfåglar på skogsturerna är också tydliga. 

 

Nu finns sommarens ridläger under "årsplan". Vuxenlägren är fullbokade, men anmäl gärna ditt intresse ändå- vid tillräckligt många öppnar vi ytterligare ett läger! 

För barn och ungdomar finns det stora lägret- 5 dagar och 4 nätter. Än finns ett fåtal platser lediga. Annars kan man välja på 2 dagar med en övernattning, eller dagridläger då man är i stallet mellan 10-17 i två dagar men sover hemma. All information finns under "ridläger".

 

 

Höstdimma lättar mellan Varvsberget och Plantaberget. Bakom dimman ligger Lingården :)
Höstdimma lättar mellan Varvsberget och Plantaberget. Bakom dimman ligger Lingården :)

13 januari 2013

Carina har städat bland sina gamla bilder. Det innebär en hel del nostalgi och gamla bilder på våra fina gamla hästar. Jag tänker ibland på Krummi (min första häst som kom till mig 1992) när jag förmedlar häst. Hur han var den perfekta första hästen. Snäll, trygg och bussig. Men inte heller helt okomplicerad; huvudskygg, rädd för karlar, en rymmare på HÖG nivå från hagen och busig :) Många som letar häst vill ha en färdig häst som det inte får hända NÅT på. Den ska kunna allt och vara stenlugn, men inte trög ;)  Jag brukar då säja att 1. det tar minst ett år att lära känna hästen, 2. om hästen är så perfekt när man köper den, vad ska man då jobba med om ett år, eller två år? Man växer ihop med sin häst, det vill jag lova.

  Man lärde sig massor på Krummi. Att läsa hästen tex. Det gick inte att "stövla" fram och tro att man skulle få tag i honom i hagen, här fick jag lära mig att gå i rätt position fram till hästen och använda mig av långsamma mjuka rörelser. Jag lärde mig att vara tuff, för hur snäll Krummi än var, så var han en islandshäst med mycket egna åsikter. Jag lärde mig hur jag skulle tölta på en fygångshäst- utan att höja handen eller bli stum i handen. I början av vår karriär red jag en gång för "fel" instuktör som sade "trava så fort som möjligt och sen rycker du upp huvudet på honom"  URSH vad jag led med honom hela den kursen, sedan bestämde jag mig för att ALDRIG tölta igen. Då var jag 14 år. När jag sedan träffade på "rätt" instruktör fick jag till en början skritta och göra halt i tre lektioner. "Skittrist" tänkte jag som gillade fart och fläkt. Men efter tredje lektionen töltade ju Krummi! Då var jag 15 år och började förstå att jag nog ville fortsätta lära mig att tölta.

 

Krummi lärde mig massor, han fanns med mig till 1999 då han dog vid 21 års ålder.

Krummi och jag på vår 1:a tävling i Orsa- 96
Krummi och jag -96 på vår första tävling

När Krummi dog kom Eros fra Keldudal till mig. Han var ett yrväder. Totalt crazy om jag får säja det själv. Stressad, spänd och het. Flott och bäst  ;)    Hade han kommit till mig idag så som han var när jag träffade honom 1:a gången hade jag ALDRIG satt mej upp på honom. Full galopp från stallplanen.... Oftast med bara en fot i stigbygeln ;) Jag var ung och totalt orädd. Pappa köpte säkerhetsväst och mobiltelefon (han visste väl att jag aldrig skulle ge mig med den hästen förän han var normal..). Eros var Krummis raka motsats. Kanske lite lika när det gäller att vara skygg och svart, annars natt och dag.

 

Med Eros flyttade jag runt landet. Borlänge, Alingsås, Stockholm (häringe), Säfsen, Skara och Falköping. Vi blev ler och långhalm. Eros var också min första egna häst "på rikigt" (som inte pappa ägde) och Eros är också den häst jag lärt mig absolut mest på av alla mina hästar såhär långt. Kanske var det för att han var ett sånt yrväder när han kom. Vet inte hur många timmar jag spenderade i sadeln de första två åren i okontrollerad galopp.. SNABB galopp... Ingen broms bara gas ;)

När jag ridit Eros 1.5 år ca blev han mer och mer ridbar, och vi flyttade till Häringe. Här fick vi hjälp att bena ut hans kvicka gångarter av både Erik Andersen och Andre Ziemann. Och Eros blev flottare och flottare! Vi tävlade mkt då, och det var så roligt!

Eros dog tyvärr i nov - 05 en enorm förlust!

Av de hästar jag har hemma nu är Birta mest lik Eros, svart och lättbygd. Men så olik till sättet.

Krummi köpte vi av fam Nilsson/Fjellgren i Sellnäs, Borlänge. Familjen skulle då starta turridning och Krummi passade inte där. Eros köpte jag också från fam Nilsson/fjellgren i Sellnäs. Vi kan väl lugnt påstå att Eros inte passade i turridning heller ;)  Rikard Nilsson med familj har alltså haft stor påverkan i mitt hästliv, och det är jag evigt tacksam för. Skari hör också till fam Nilsson/Fjellgrens uppfödning! -99 jobbade jag hos familjen med ridskola och inridning av unghästar, något som öppnade många dörrar för framtiden för mig. Läs mer om deras verksamhet, som nu äldsta sonen Jonas driver på http://www.sorsellnas-islandshastar.se/

 

 

Man får bara en Krummi. Och en Eros. Men man växer samman och lär sej av den hästen man har. Så länge kemin stämmer med hästen kan man träna på allt annat! Så ni som är ute och letar häst; leta efter den rätta kemin!

 

ps, när jag provred Krummi, tolv år gammal, hade jag INGEN kontroll, och vad var tölt?? Men när jag satt av sa jag till pappa: "Denna vill jag ha, ingen annan"  ;)   

 

Eros fra Keldudal, min fina häst! Häringe- 01
Eros och jag på kvaltävling Häringe -01
Jag och Eros, Carina Moren och hennes Blesi - 99
Jag och Eros, Carina Morén och Blesi i Orsa- 99