Aktuellt på Lingården

2021-08-17

 

Det tog mig 14 dagar att sätta mig framför datorn och skriva om allt som händer och har hänt i sommar och i augusti. 

 

Den 3 augusti var en sorgens dag här på Lingården. Vi beslöt oss att ta bort våra gamla hjältar Thor och Faxi. De har varit här otroligt många år, ffa Thor, och lärt så många människor att rida. Förutom att de varit topphästar i verksamheten har de även tagit mest plats av alla hästar på gården med deras egna sätt och kompisanda. Thor och jag har ridit in och jobbat tillsammans med hundratals hästar. Många timmar har vi spenderat med en unghäst som handhäst (eller en vuxen häst) eller precis bakom oss de första trevande stegen som de tar med ryttare på ryggen. 

 

För 1.5 år sedan beslöt vi att Faxi skulle gå i pension, då hans knän var dåliga och det blir en risk att rida på honom om han snubblar. Han har fått levt med sin flock och mått bra i pensionärslivet. Thor var pigg, stark och fräsch. Han reds in i det sista, men fick tyvärr bihåleinflammation pga av dåliga tänder och det var inget vi kunde göra för honom. 

 

De togs bort tillsammans och tomrummet efter dem är gapande stort. Thor har varit med sedan företaget startade - 04, och jag är tacksam för att fått ha honom i mitt liv så länge. En lyxig ridhäst, en fantastisk lektionshäst, en riktig turbo, en klippa- den finaste jag vet. 

 

De blev 29 år gamla. 

 

Men det är inte nog där, i lördags fick Djarfur kolik och jag kände direkt att det inte var "normal" kolik, jag körde in honom till Skara Hästakut. Sååå tacksam för att ha ett hästsjukhus öppet dygnet runt- bara 45 minuter bort. Där inne var han till en början lugn, och vi trodde att det löst sej själv. Men kl 21,00 ringde veterinären- Djarfur blev sämre och de var tvungna att buköppna. Jag har sällan varit så orolig. Kl 02,00 ringde de igen, han stod upp och de hade hittat ett stopp mellan tunntarm och blindtarm som de åtgärdat. Än en gång kände jag oändlig tacksamhet till dessa duktiga veterinärer som alltid är redo att rädda våra djur. 

Nu står Djarfur kvar på kliniken, faran är definitivt inte över ännu. Nu vill man se att han kan äta och dricka ordentligt, och att man kan sänka och så småningom ta bort antibiotika och sänka smärtlindring. 

Jag är så glad och lättad över att han lever- nu tar vi en dag i taget. 

 

I övrigt är ridskolan igång igen sedan igår. Det är så roligt att träffa alla igen efter sommarens uppehåll, och hästarna är väldigt pigga och glada! 17 veckor framåt har vi massor att lära ut- det är så kul!! 

Amanda har slutat- hon har börjat plugga i Jönköping men kommer att hålla grupper på söndagar under höstterminen. Klara har fått fast tjänst och tar över en del av Amandas lektioner. 

 

Hästarna då.... Jo här händer också massor. Jag har sålt Skugga- Baldur till Amanda. Perfekt! De hör ihop, och han hade liksom aldrig passat ridskolan med sitt snabba sätt  ;) 

Jag har även fått förtroendet att köpa Ljosadis, som ju bott här sedan 1/12 redan och "gått in sej" i verksamheten. Tack Marianne för förtroendet- jag ska förvalta henne väl. 

Två nya stjärnor är inlånade på foder; Perla och Jodis. Jag kommer strax att uppdatera hästsidan så ni kan läsa mer om dem. Två riktigt trevliga ston. 

 

Gustur är fortfarande kvar i Västerås och servar de sista stona- men oj vad jag längtar efter honom nu och är så sugen på att kunna börja träna igång honom igen efter hans långa sommarvila! 

 

Lif har åkt iväg på träning hos Fredrik Rydström nu under hösten. Jag hinner helt enkelt inte med just nu, i alla fall inte för att kunna göra ett bra och regelbundet jobb med både henne och Silje. Silje är också igång efter besöket hos Midas. Hon är dräktig, men jag har tänkt att fortsätta rida och utbilda henne fram till jul innan hon går på mammaledighet ett år. 

 

Dagskurserna släpptes med dunder och brak förra veckan- det är helt fullt, men det går att ställa sej på reservlistan. Jag släpper troligen fler datum i höst men oklart när ännu, och då hör jag med er på reservlistan först. 

 

Trots allt som händer och har hänt i augusti är jag ändå mycket glad över att hösten närmar sej- det blir mindre insekter och svalare ute. Denna sommar har varit bedrövlig för hästarna. Varmt och fuktigt av alla åskskurar på kvällarna. Insekterna har varit katastrofalt många. Men Freyja mår trots det bättre än förra året i sin eksem, det är jag tacksam för. Man ser nästan inga symtom på eksem alls. 

 

 

2021-07-12

Vi är mitt i sommarruschen på Lingården nu, lägren duggar tätt och varvas med diverse kurser och läger även för vuxna. Jätteroligt med så stort intresse för hästar och utbildning tycker vi! 

 

Förra veckan hade vi sommarens stora ungdomsläger, fem dagar. Vi varvade bad och ridning med tipspromenad, rykttävling, tävling i tvågång och mycket mycket mer! 

 

Idag har det varit kurs i markarbete, ett mycket uppskattat tema. Här får man nyttiga "allmänna" övningar med sig på förmiddagen, och på em skräddarsyr vi lektionerna efter vad ni vill göra. Idag var det både longering, tömkörning och skolor från marken på lektionerna, jätteroligt. Det går att göra så mycket mer än att rida på sin häst, och grunden ligger i relationen från marken, att kunna läsa sin häst rätt. 

 

Denna veckan har vi ytterligare ett läger på g, dagridläger för de mindre barnen. Här finns plats kvar, kontakta Emma vid intresse. 

 

I morgon och på onsdag är det dock fullbokat med privatlektioner. 

2021-06-26

Idag är en lugn dag i verksamheten och jag hinner med en hel del kontorsarbete i stället! 

För dig som bokat kurs (inriktning markarbete, tölt eller galopp) ska du nu ha fått information till din mail eller messenger. Om du inte fått info kontakta mig snarast. Jag kan haft inaktuell mailadress till dig i så fall. 

För dig som bokat läger hos oss i sommar finns all information under fliken "Ridläger" och "information om aktuella läger". Scrolla till du hittar just ditt läger. 

 

Informationen om höstens ridskola ligger också uppe nu, det finns platser lediga i en del barngrupper, mera information kommer i veckan. 

 

Förra veckan kom två nykomlingar till ridskolan, Perla och Jodis. De är båda här på foder. Trygga, stabila och bra hästar! Vi hoppas på att komma ut med bilder mm på dem i veckan!  :) 

 

Hamdir såldes i början på juni och det går jättebra hos nya matte. Jag säljer högst sällan mina hästar, men Hamdir tyckte inte alltid att ridundervisningen var rolig, och då är det viktigt att han hittar ett nytt hem där han trivs. 

 

Gustur har betäckt färdigt på Lingården för i sommar- alla ston dräktiga på första brunsten! Jätteroligt! Silje har varit på betäckning hos Midas Fra Kaldbak- och även hon blev dräktig på första brunsten! 

 

Just nu rider vi in 2 hästar- Lif och Imra. De har båda vuxit upp här på Lingården, Lif är min egen uppfödning. Det är spännande att få börja träna dem! 

2021-06-25

 

Idag önskar vi er en rikligt trevlig midsommar med massa tårta och blommor! Här har ett stort gäng varit ute och ridit på fm, både medryttare och inackorderingar, i omgångar. 

Mycket händer på Lingården nu, både i verksamheten och med hästarna. Uppdaterar mera här inom kort :)

2021-05-23

 

Idag byter Amanda telefonnummer! Nytt nummer är: 0702-213392

2021-05-16

Idag har det varit dagskurs med speciell inrikting mot tölt. Ett gäng kollegor med samma intresse runt islandshästen bokade en egen kurs, och vi gjorde den till en heldag i töltens tecken, inkl lunch och fika, clinic och ridpass. Jättetrevligt! 

 

Gustur har börjat att betäcka för sommaren, tre ston har kommit till Lingården nu. Två stoägare kommer tillbaka med sina ston och det är ju himla trevligt- de är så nöjda med sina Gusturavkommor och vill ha flera! 

 

Det har även börjat anlända träningshästar, och snart tar jag hem min egen fyraåring som ska ridas in till gården. Hon heter Lif och är efter Midas fra Kaldbak och undan Dis från Hjortåkern. Alltså helsyster med fantastiska Villingur som jag sålt. 

 

Följ oss på Instagram för att följa dagens händelser, och på fb, för att inte missa nya kurser och träningar som är på gång! 

 

Välkomna i vår och sommar!

2021-05-10

Nu är det bara fyra veckor kvar på ridskoleterminen, tiden går fort! Som vanligt flyttas ni automatiskt över till nästa termin om ni inte säger upp eran plats skriftligen till Emma eller Amanda, senast vecka 22. Vill ni stå på kö går det jättebra, hör av er till oss vid intresse så skriver vi upp er!

 

Till hösten startar vi ingen ny ridlekis, men planerar för en ny omgång till våren 2022. Är ni intresserade så tar ni kontakt med oss i december. 

 

Nu har Silje åkt på betäckning till Midas så nu håller vi tummarna för att det bli föl till nästa år!

 

 

 

2021-04-05

Hoppas att ni alla har haft en bra påsk! Det har vi, under helgen har det varit riktigt lugnt. Men under veckan som var (påsklovet) har vi haft många aktiviteter. På tisdagen och torsdagen hade vi påsklovshoppning för barn och ungdomar, och under tisdagen och onsdagen hade vi fullbokat med privatundervisning. På långfredagen var det dagskurs, alltid lika roligt! 

 

Påminner om att ridskolan är som vanligt ikväll, även om det är en röd dag. 

 

 

2021-03-22

 

HÖG igenkänning på denna på Hetja och Ljosadis ellerhur??  ;)

2021-03-17

 

Nyhet! 12/6 är det dags för en heldagstur där vi rider ut kl 10.00 och vi beräknas vara tillbaka vid 15-16 tiden. Vi stannar i skogen för förmiddagsfika och senare under turen en lyxig lunch. 

 

Pris för denna uteritt är 1500 kr inklusive lunch och fika, egen häst 1200 kr. Fem platser kvar, ridvana krävs. Hör av er för bokning till Emma eller Amanda.

2021-03-11

 

Nu ligger vårens kvällsritter ute och man kan boka sin plats antingen till Emma på sms 0708-638242 eller till Amanda. 

Vi rider iväg kl 18,00 och är tillbaka 20,00 ca. 

Pris: 550 kr inkl gofika. 

 

Ridvana krävs :)

 

För dej som är intresserad av en längre tur är det en långritt på G. Vi är ute i ca 5-6 timmar och stannar för lunch och fika i skogen. 

2021-03-04

 

Pannband finns i plastfickor i stallet för dej som inte förbeställt men ändå är sugen på dessa ursnygga pannband. Hänger th om whiteboardtavlan :)

 

Nu ligger nya datum för Prova På ridning för barn ute! Läs mera under fliken "Ridlekis/ nybörjare barn", scrolla ner så hittar ni information. det finns 2 platser lediga på dessa 4 tillfällen under våren. 

 

Jag har också lagt till en flik på här till vänster om Påsklovet 2021, vi har hoppträning för barn och ungdomar. 

 

Just nu pågår teoriveckan, det är roligt att kunna ge er mycket olika teori och nya kunskaper under en vecka! Ikväll är det final, rykttävling! I veckan har det varit föreläsning om Hästens språk, Lätt träning för ryttare, Hästagillity, Clinics om Tölt och Att rida med handhäst samt bettföreläsning. Mycket roligt och intressant! 

Nästa vecka är det ridskola som vanligt igen. 

 

I helgen som var hade vi kurs för Birgitta Järnåker här på gården. Alltid lika givande och roligt! 

 

 

 

 

2021-02 - 16

NYHET 2021

 

Pannband från Djurdesign, med Emmas Islandshästars logga och design! 

De finns i svart och marin med vitt tryck, och cerise med svart tryck. De kommer att finnas i stallet för försäljning från och med v 8, men det går redan nu bra att förboka ett pannband. Boka via sms till Emma på tfn 0708-638272 

 

2021-02-07

Nu ligger sommarens ridläger ute på årsplanen. Det fattas ett, 5 dagarsläger för ungdomar, som är under konstruktion :) Det datumet släpps under veckan. 

 

Vecka nio är det teorivecka och i veckan släpper vi tider och föreläsningar under den veckan. Det blir en salig blandning av allt från bett, rykttävling, tölt och ryttarträning! Garanti på lärorik vecka! 

 

Det finns ännu ett par tider lediga för privatlektioner för dej med mindre ridvana/nybörjare. Både vuxna och barn är välkomna. Lediga tider: 

12 feb kl 17,00

26 feb kl 15,00

12 mars kl 15,00, 17,00 och 18,00

Instruktör Klara Alexandersson 

 

Vi startar även upp 4 tillfällen till för barn som vill provapå. Datum släpps i veckan. 

 

 

I helgen har Fredrik Rydström varit här och hållit kurs. Det är mycket uppskattat och passar ryttare på alla nivåer. Min egen träning och utveckling som ryttare är viktig när jag jobbar med undervisning. Att hålla sig uppdaterad, att utvecklas och förstå ridningen ännu mera är inte bara inspirerande utan nödvändigt för att bli en bättre instruktör. Båda mina ridhästar- Gustur och Silje- utvecklas och det är så roligt! De är på så olika nivåer i utbildningen och ger mig många ahaupplevelser varje vecka i den dagliga träningen också! 

 

 

2021-01-29

Vi får många förfrågningar om att starta nya ridskolegrupper. Tyvärr räcker inte tiden till, men vi öppnar en del fredagar för privatlektioner framöver framförallt för vuxna nybörjare. 

Instruktör Klara Alexandersson. Priser och upplägg för lektionerna har ni under " Lektionsridning" och "Privatlektioner" här på hemsidan. 

Februari:

12 och 26

Mars: 

12 och 26

 

För bokning kontakta Emma på tfn 0708-638272 (nås enklast på sms) 

 

2021-01-27

Nu närmar det sig ridskolestart, nästa vecka drar det igång igen! Både vi och hästarna längtar efter att träffa alla "gamla" och nya elever. Nu har nästan alla hästarna vilat färdigt, Freyja och Hetja är inne på sin sista vilovecka och sen är även de redo för vårterminens jobb! Denna termin utökas ridskolan med två barngrupper, så ridskolan fyller nu 20 grupper. Det finns en enda plats kvar på ridskolan, tisdagar kl 18.00-18.45 för vuxna där Amanda är instruktör. Hör av er till Emma eller Amanda för mer info.

Även ridlekis drar igång snart, söndag vecka 6, närmare bestämt. Det är 20 barn som ska få lära sig mer om hästarna, jättekul!

 

Vill också passa på att påminna om att det endast får följa med en förälder per barn så att vi kan hålla nere antalet personer här i stallarna. Det finns lappar uppsatta vid stallarna samt sadelkammaren som talar om hur många personer som får vistas vid respektive plats samtidigt. Och såklart gäller en hästlängds avstånd till andra personer;)

 

Under ridskoleupphållet har det bjudits på bl.a. jullovsläger för barn och ungdomar, kurser med inriktning på markarbete samt tölt, men även en hel del privatlektioner! Det har också hänt mycket på kontoret, Amanda har rensat och rensat bland papper och pärmar. Man ser numera Emmas skrivbord;)

 

Dyri som har varit här under några år ägs numera av Emma, en riktig toppenhäst som är en klippa i verksamheten. Vi har också fått ett tillskott till verksamheten, sockersöta Ljósadis, läs mer om henne på hennes egna sida. Nytt är också att vi har Maria som arbetstränar här hos oss ett par timmar om dagen, fyra dagar i veckan. 

 

 

 

 

2021-01-08

 

Äntligen är snön här! Hästarna är pigga och glada, det är rent och ljust- härligt! 

Just nu sitter vi med terminsplaneringar och grupper inför vårens ridskola som ju börjar v 5. 

Hästarna vilar i olika perioder, så att vi ändå kan hålla igång privatundervisningen som vanligt. Denna veckan vilar Yradis, Skuggi, Saela, Blossi och Örvar. Dyri, Bjalki och Skari har vilat klart och är igång som vanligt igen. De resterande kommer att vila innan v 5, planering planering ;) 

 

Nu har vi uppdaterat ridskolesidan så ni kan se allt som gäller med igenridning, vart det finns lediga platser, vilka grupper som rider ute/inne vilka veckor mm. Och som alltid- är det dåligt väder rider båda grupperna inomhus när det är parallell undervisning. 

2021-01-05

 

Hej och hå vad tiden går! Här är det verkligen fullt ös på privatundervisningen och det är jätteroligt. Amanda har ett par tider lediga varje vecka för dej som vill rida privatlektion. Hon undervisar både barn och vuxna, med häst lånad här på Lingården. Undervisningen är helt individuell och anpassas efter vad just du vill lära dej.  Kontakta Amanda på tfn 0702-213675 för mera information och bokning. 

 

Vårens dagskurser ligger nu under " Kurser" och "Dagskurs", samt på årsplanen. De är väldigt populära, men misströsta inte om du inte får en plats det går jättebra att stå på reservlistan. I de allra flesta fall kan man få plats om man står på reservlistan. Att ställa sej på reservlistan är inte bindande. Bokning av dagskurser sker via sms till Emma på 0708-638272. 

 

I morgon är det dags för årets första Dagskurs med Speciell inriktning. I morgon är det inriktning Markarbete. 

2021-01-01

 

Önskar er alla god fortsättning på det nya året! Hoppas att jul- och nyår har varit en fin ledighet trots att det kanske inte går att träffa släkt och vänner som man är van vid. 

 

Året på Lingården har gått i rasande tempo. 

Vintern 2020 var sådär- det kom ju nästan ingen snö! Ni som känner mig vet hur mycket jag ÄLSKAR vinter- när den väl kommer. Rent, ljust, skidor, rida i snö, slippa torka tassar, slippa städa golv varje dag. Ja listan kan göras lång. Men jag överlevde trots allt geggavintern, mycket tack vare vårt älskade ridhus :) 

15 februari hade vi en alternativ tävling med klasser som tex maskeradtölt och barbackaslalom. En helt fantastisk dag var det! Vi siktade genast in oss på att göra flera sådana dagar- med strax därefter slog pandemin till och det har tyvärr inte funnits möjlighet att göra detta igen. Än. Jag hoppas att det går att genomföra i år! 

 

I slutet av februari hade vi Teorivecka för första gången på ridskolan. Det innebär att vi stänger ridningen en vecka och erbjuder alla elever på ridskolan en mängd olika föreläsningar i stället denna vecka. Även ni som inte rider på ridskolan har möjlighet att delta i föreläsningarna. Det var mycket populärt och under denna vecka kom det ca 150 vetgiriga elever till föreläsningarna/ clinics. Vi hade givetvis en liknande vecka på höstterminen, och kommer att fortsätta varje termin med en teorivecka. 

 

Vi har haft en del gästinstruktörer här, ffa Birgitta Järnåker som kommer hit regelbundet, men också Fredrik Rydström som kom hit första gången i slutet av året. 

 

Helen Helgesson kom som vanligt hit regelbundet från Karlstad. Helen är Osteopat och behandlar såväl människa som häst. Hon är här året runt var sjätte vecka.

 

Ridlägren är otroligt populära, och många- både barn och vuxna, deltog 2020 i olika läger. Dagskurserna är alltid härligt fullbokade- så himla kul! Och det kommer ju snart ut datum för vårens dagskurser! :) 

 

Ridskoleverksamheten växer, och Amanda har under året gått en hel del utbildningar. I slutet av året blev hon färdig Ridledare på Islandshäst utbildad genom Svenska Islandshästförbundet. Carina, som jobbat på ridskolan många år, slutade nu i december pga av flytt. Hennes två grupper kommer nu att ha Amanda som instruktör. 

 

Amanda jobbar heltid nu, och Klara Alexanderssonhar börjat gå in och jobba på timmar från september. Kanske träffar ni Klara på ridläger, i stallet eller så smakar ni hennes hembakta bröd och fika på kurser :)

 

En hel del hästar har ridits in på Lingården under året. Både utifrån och våra egna. Jätteroligt jobb, som vi dock bara sysslar med under vår och sommar. När företaget startades 2004 var huvuddelen hästträning. Jag red in många många hästar, men med åren har det gått över mera till ett par per år. Jag hinner helt enkelt inte med att träna hästar längre. Det är väldigt roligt att rida in sina egna "föl" och få möjlighet att utbilda dem i flera år till starka och hållbara ridhästar. 

 

Hästarna då..? Det har inte ändrats speciellt mycket sedan 2019. Vi fick en ny stjärna till ridskolan i februari, Freyja. Hon kom hit med stora eksemproblem, och klarade sej fint över sommaren här. På Lingården har vi inte nämnvärt mycket insekter och det blåser mycket. Perfekt för hästar med eksem! I höstas köpte jag Freyja. 

 

I augusti fick älskade Feykir fång igen. I och med hög ålder och bakomliggande sjukdomar valde jag att ta bort honom. Det är tomt utan honom, en sån duktig häst i verksamheten och stor personlighet! 

 

Faxi har ju varit lite skruttig under våren 2020. Vi tog ett beslut att låta honom vara på betet i sommar och sedan ta bort honom innan hösten. Under sommaren blev han mycket piggare, och i höst har han varit helt sig själv igen. Han är pigg, busig (som det ska vara) och full av liv. Han lever gott pensionärsliv med sin flock och sin bästa kompis Thor, och får vara kvar så länge vi ser att han är sig själv och pigg. Han rids dock inte mera. 

 

Året 2020 blev mycket annorlunda pga covid- 19, men jag är så lyckligt lottad som både har jobb och livsstil utomhus. Med en hästlängds avstånd. Mitt företag har flutit på som vanligt, och det är jag obeskrivligt tacksam för. Både för min skull som företagare, men också för att det faktiskt finns aktiviteter där man kan umgås och må bra kring djuren utan att behöva vara jätterädd. Det finns många företag som drabbats oerhört hårt och jag lider med dem. Om du inte redan innan varit noga med att gynna lokala handeln och företagare så är det väldigt viktigt nu. 

Djuren är viktiga för vårt mående och många gånger per dag hör jag att det är så skönt att komma till stallet och Lingården- det enda stället där allt är någorlunda som vanligt.

Jag är glad att jag, mina medarbetare och mina hästar kan ge den känslan! 

 

Så med ett kliv över till nästa år hoppas jag att vi ses 2021! 

2020-12-13

 

Lucia är redan här! Jösses vad tiden går! 

Vi sitter hela veckan som kommer med den sista planeringen på ridskolan och ridlekis. Ni har väl inte missat att det drar igång prova- på tillfällen för mindre barn nu redan i januari? 

*******

För barn i åldern 4-6 år erbjuder vi nu fyra tillfällen prova-på att rida och vara i stallet. 

Datum: 10 januari, 17 januari, 31 januari & 7 februari

Tid: 12,00-13,30 

Pris: 1000 kr

*******

Sugen på att rida ett par lektioner på jullovet? Det startar grupper redan i morgon (14/12) och finns två platser kvar kl 18.00. Läs mer under fliken "jullov 2020"

********

På facebook och instagram pågår en adventskalender ända fram till jul. Här presenteras hästarna, en ny stjärna varje dag! 

 

 

2020-12-10

 

Höstterminen är nu inne på sista veckan och vårterminen startar igen v.5, se mer under fliken "Ridskola". Carina Morén kommer att sluta undervisa på ridskolan efter många år och Amanda kommer att ta över hennes grupper.

 

Adventsritterna är i full gång och det har bjudits på strålande väder. Nu kommer hästarna att få välförtjänt vila under några veckor men verksamhet kommer att hållas igång med olika aktiviteter. 

2020-11-16

 

Just nu sprider sej smittan covid-19 i städerna runt oss. 

För dej som ridskoleelev/ kursdeltagare vill vi informera lite extra just nu. 

 

  • Stanna hemma vid minsta symtom- eller om någon i er familj/närhet har symtom
  • Ta inte med besökare/publik till era lektioner just nu
  • För barnen som behöver hjälp vid sadling mm; åk bara med en förälder. Behöver syskon följa med stannar de utanför stallarna. 
  • Det enda stället det kan bli lite trångt på är i sadelkammaren, vistas max tre st åt gången där, och håll avstånd. 
  • Häng inte kvar i stallet i "onödan" åk hem direkt efter er lektion. 
  • Håll avstånd på läktaren. 

Vi städar wc flera gånger per dag, här finns alltid rena handdukar samt handsprit. 

 

Om vi alla hjälps åt kan vi komma igenom detta tillsammans! 

2020-10-25

 

Det händer mycket med hemsidan nu, vi ska försöka att uppdatera oftare på olika flikar. 

Under "jullov 2020" hittar du aktiviteter som passar alla; både vuxna och barn. 

 

Under Årsplanen försöker vi ständigt hålla alla datum uppdaterade om vad som händer. 

 

Här under "aktuellt" ska vi bli bättre på att uppdatera- det har varit tidsbrist gällande hemsidan länge och nu hoppas vi att vi kan få fart på den igen :)

 

Ni vet väl att vi finns på Facebook och Instagram också. Framförallt på Instagram kan ni följa det dagliga jobbet på Lingården. 

 

Veckan som kommer är det höstlov. Det innebär att ridskolan är stängd- men det händer annat i stället. På tisdag, torsdag och fredag har vi barn- och ungdomsaktiviteter. På måndag kommer grävmaskin och jämnar till underlaget samt lägger på lite nytt i ridhuset. Ridhuset är använt i snart ett år nu och det är dags att se över underlaget för bästa hållbarhet på både underlag och hästar. 

Onsdag är det många privatlektioner, både för mig och Amanda, och på söndag är det dagskurs. Plattan i mattan, med andra ord  :)

 

Silje, som haft en månads höstvila, ska börja sättas igång igen i veckan, och det ser jag fram emot! 

 

 

Ridhuset på lingården

13 januari 2013

Carina har städat bland sina gamla bilder. Det innebär en hel del nostalgi och gamla bilder på våra fina gamla hästar. Jag tänker ibland på Krummi (min första häst som kom till mig 1992) när jag förmedlar häst. Hur han var den perfekta första hästen. Snäll, trygg och bussig. Men inte heller helt okomplicerad; huvudskygg, rädd för karlar, en rymmare på HÖG nivå från hagen och busig :) Många som letar häst vill ha en färdig häst som det inte får hända NÅT på. Den ska kunna allt och vara stenlugn, men inte trög ;)  Jag brukar då säja att 1. det tar minst ett år att lära känna hästen, 2. om hästen är så perfekt när man köper den, vad ska man då jobba med om ett år, eller två år? Man växer ihop med sin häst, det vill jag lova.

  Man lärde sig massor på Krummi. Att läsa hästen tex. Det gick inte att "stövla" fram och tro att man skulle få tag i honom i hagen, här fick jag lära mig att gå i rätt position fram till hästen och använda mig av långsamma mjuka rörelser. Jag lärde mig att vara tuff, för hur snäll Krummi än var, så var han en islandshäst med mycket egna åsikter. Jag lärde mig hur jag skulle tölta på en fygångshäst- utan att höja handen eller bli stum i handen. I början av vår karriär red jag en gång för "fel" instuktör som sade "trava så fort som möjligt och sen rycker du upp huvudet på honom"  URSH vad jag led med honom hela den kursen, sedan bestämde jag mig för att ALDRIG tölta igen. Då var jag 14 år. När jag sedan träffade på "rätt" instruktör fick jag till en början skritta och göra halt i tre lektioner. "Skittrist" tänkte jag som gillade fart och fläkt. Men efter tredje lektionen töltade ju Krummi! Då var jag 15 år och började förstå att jag nog ville fortsätta lära mig att tölta.

 

Krummi lärde mig massor, han fanns med mig till 1999 då han dog vid 21 års ålder.

Krummi och jag på vår 1:a tävling i Orsa- 96
Krummi och jag -96 på vår första tävling

När Krummi dog kom Eros fra Keldudal till mig. Han var ett yrväder. Totalt crazy om jag får säja det själv. Stressad, spänd och het. Flott och bäst  ;)    Hade han kommit till mig idag så som han var när jag träffade honom 1:a gången hade jag ALDRIG satt mej upp på honom. Full galopp från stallplanen.... Oftast med bara en fot i stigbygeln ;) Jag var ung och totalt orädd. Pappa köpte säkerhetsväst och mobiltelefon (han visste väl att jag aldrig skulle ge mig med den hästen förän han var normal..). Eros var Krummis raka motsats. Kanske lite lika när det gäller att vara skygg och svart, annars natt och dag.

 

Med Eros flyttade jag runt landet. Borlänge, Alingsås, Stockholm (häringe), Säfsen, Skara och Falköping. Vi blev ler och långhalm. Eros var också min första egna häst "på rikigt" (som inte pappa ägde) och Eros är också den häst jag lärt mig absolut mest på av alla mina hästar såhär långt. Kanske var det för att han var ett sånt yrväder när han kom. Vet inte hur många timmar jag spenderade i sadeln de första två åren i okontrollerad galopp.. SNABB galopp... Ingen broms bara gas ;)

När jag ridit Eros 1.5 år ca blev han mer och mer ridbar, och vi flyttade till Häringe. Här fick vi hjälp att bena ut hans kvicka gångarter av både Erik Andersen och Andre Ziemann. Och Eros blev flottare och flottare! Vi tävlade mkt då, och det var så roligt!

Eros dog tyvärr i nov - 05 en enorm förlust!

Av de hästar jag har hemma nu är Birta mest lik Eros, svart och lättbygd. Men så olik till sättet.

Krummi köpte vi av fam Nilsson/Fjellgren i Sellnäs, Borlänge. Familjen skulle då starta turridning och Krummi passade inte där. Eros köpte jag också från fam Nilsson/fjellgren i Sellnäs. Vi kan väl lugnt påstå att Eros inte passade i turridning heller ;)  Rikard Nilsson med familj har alltså haft stor påverkan i mitt hästliv, och det är jag evigt tacksam för. Skari hör också till fam Nilsson/Fjellgrens uppfödning! -99 jobbade jag hos familjen med ridskola och inridning av unghästar, något som öppnade många dörrar för framtiden för mig. Läs mer om deras verksamhet, som nu äldsta sonen Jonas driver på http://www.sorsellnas-islandshastar.se/

 

 

Man får bara en Krummi. Och en Eros. Men man växer samman och lär sej av den hästen man har. Så länge kemin stämmer med hästen kan man träna på allt annat! Så ni som är ute och letar häst; leta efter den rätta kemin!

 

ps, när jag provred Krummi, tolv år gammal, hade jag INGEN kontroll, och vad var tölt?? Men när jag satt av sa jag till pappa: "Denna vill jag ha, ingen annan"  ;)   

 

Eros fra Keldudal, min fina häst! Häringe- 01
Eros och jag på kvaltävling Häringe -01
Jag och Eros, Carina Moren och hennes Blesi - 99
Jag och Eros, Carina Morén och Blesi i Orsa- 99