Om Emma

Emma och Birta

Emma Örtendahl heter jag som driver Emmas Islandshästar på Lingården där jag bor tillsammans med min sambo Daniel samt Arvid och Cornelia som bor här varannan vecka. Mina labrador Jack bor såklart också här, och är med på de flesta aktiviteterna och upptågen som händer på Lingården. Jag är född 1980 och kommer från Orsa, men har via Borlänge (Sör Sellnäs islandshästar) och Stockholm (Häringe Slott Stuteri) hamnat i Västra Götaland.

 

2002- 2004 gick jag på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, Företagande med Häst. Genom utbildningen fick jag möjlighet att göra praktik på anläggningar som Stuteri Stenholmen och Varleda Gård, där Johan Häggberg och Miriam Horn drev sina verksamheter.  

2003 gick jag ridledarutbildning och 2004 gjorde jag C-tränarprovet (unghästprovet) genom Svenska Islandshästförbundet med bra resultat.

 

Emmas Islandshästar startade 2004 med stor hjälp av Åse Ericson, som jag hyrde in verksamheten hos tills vi flyttade till Lingården 2010.  

 

De som betytt mycket för mig i mitt val av yrke är samt hjälpt mig långt på vägen är framförallt Åse, men också fam Nilsson/Fjellgren, Sör Sellnäs Islandshästar, och fam Hartwig, Häringe Slott Stuteri.

 

Jag har flera egna ridhästar som jag ständigt lär mig mera av; Gustur, Djarfur och Silje. Jag rider regelbundet för Birgitta Järnåker och Fredrik Rydström. 

 

Andra personer och djur på gården

 

Är du här dagtid kommer du att träffa Maria Willebrand som jobbar heltid här och Petra Larsson som är anställd här på halvtid. 

 

Maria har huvudsakligen koll på stall och hästarnas skötsel; foder, vatten, stallskötsel, utrustning mm. Hon sköter också en del administrativt arbete på kontoret som bokföring, skriva kvitton, uträtta ärenden osv. Maria håller också i miljöträningstillfällena som kommer regelbundet under året. 

 

Petra träffar du mestadels i stallet på eftermiddagar och kvällstid, hon jobbar huvudsakligen med undervisning av barn och nybörjare. Petra håller också alla uteritter. 

 

Marie Håkansson jobbar med undervisning på ridskolan ett par timmar i veckan.

 

 

 

På gården bor också fyra stallkatter; Timjan, Mynta, Nässla och Chili. 

 

Emma och Gustur 

Maria och Petra