Om Emma

Emma och Birta

Emma Örtendahl heter jag som driver Emmas Islandshästar på Lingården där jag bor tillsammans med min sambo Henrik och labradorerna Tjabo och Jack. Jag är född 1980 och kommer från Orsa, men har via Borlänge (Sör Sellnäs islandshästar) och Stockholm (Häringe Slott Stuteri) hamnat i Västra Götaland.

 

2002- 2004 gick jag på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, Företagande med Häst. Genom utbildningen fick jag möjlighet att göra praktik på anläggningar som Stuteri Stenholmen och Varleda Gård, där Johan Häggberg och Miriam Horn drev sina verksamheter.  

2003 gick jag ridledarutbildning och 2004 gjorde jag C-tränarprovet (unghästprovet) genom Svenska Islandshästförbundet med bra resultat.

 

Emmas Islandshästar startade 2004 med stor hjälp av Åse Ericson, som jag hyrde in verksamheten hos tills vi flyttade till Lingården 2010.  

 

De som betytt mycket för mig i mitt val av yrke är samt hjälpt mig långt på vägen är framförallt Åse, men också fam Nilsson/Fjellgren, Sör Sellnäs Islandshästar, och fam Hartwig, Häringe Slott Stuteri.

 

Jag har flera egna ridhästar som jag ständigt lär mig mera av; Gustur, Djarfur och Silje. Jag rider regelbundet för Birgitta Järnåker och Fredrik Rydström. 

 

Andra personer och djur på gården

När du besöker Lingården kan du också träffa Klara Alexandersson som är anställd på gården och jobbar med allt från planering av hästskötsel till undervisning.

Är du här dagtid kommer du också att träffa Maria Willebrand som arbetstränar här. 

Marie Håkansson och Amanda Twedmark jobbar med undervisning på ridskolan ett par timmar i veckan.

 

 

 

På gården bor också sex stallkatter; Timjan, Mynta, Nässla och Chili.

Emma och Henrik har också två labradorer (eller labradårar..?) Tjabo och Jack!